Skip to main content

Κιλκίς: Και εργαζόμενος στην καθαριότητα με ηπατίτιδα Α

Ακόμη εννέα κρούσματα κατεγράφησαν το τελευταίο διάστημα στο κέντρο φιλοξενίας Νέας Καβάλας - Απαντήσεις ζητούν οι εργαζόμενοι του ΓΝ Κιλκίς

Μπαράζ νέων κρουσμάτων ηπατίτιδας Α κατεγράφη στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας, στον νομό Κιλκίς, ξεπερνώντας, πλέον, τα 60 δηλωθέντα κρούσματα από τον περασμένο Ιούνιο. Τα οκτώ νέα κρούσματα αφορούν άτομα από 3 έως 28 ετών, ένα εκ των οποίων, 16χρονος, εξακολουθεί να νοσηλεύεται, ενώ το 9ο κρούσμα αφορά 32χρονο υπάλληλο της καθαριότητας του δήμου Παιονίας, ο οποίος νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, από τον περασμένο Αύγουστο έχουν καταγραφεί συνολικά 47 κρούσματα Ηπατίτιδας Α στον καταυλισμό που σήμερα φιλοξενεί 1.275 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τον Ιούνιο παρουσιάστηκαν άλλα 15 κρούσματα και τον Οκτώβριο ακόμη 9.

Το Σωματείο κάνει λόγο για εξάπλωση με ανησυχητικό ρυθμό, σημειώνοντας ότι αυτό συμβαίνει παρά τη μείωση του αριθμού των φιλοξενούμενων προσφύγων και μεταναστών στο εν λόγω Κέντρο, κατά 2.832 άτομα.

Παράλληλα, σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, και άλλους αρμόδιους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούν να μάθουν εάν εμβολιάστηκαν εγκαίρως και υποχρεωτικά όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους με εμβολιαστικό σχήμα δύο δόσεων και επιλεκτικά οι ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, πριν μεταβούν σε άλλα κέντρα.

Τέλος, παραθέτοντας τα στοιχεία για τα νέα, αλλά και τα παλαιότερα κρούσματα στο Κέντρο Φιλοξενίας Νέας Καβάλας, ρωτούν: «Σε τι αποσκοπεί η άρνηση της Διοικήτριας του Νοσοκομείου να μας χορηγήσει άμεσα  στατιστικά στοιχεία (αριθμό, φύλλο ηλικία κ.ά.) των κρουσμάτων;» και «από πότε η προάσπιση της υγειονομικής ασφάλειας των εργαζομένων του νοσοκομείου μας αλλά και της δημόσιας υγείας αποτελούν πειθαρχικό παράπτωμα;».