Skip to main content

Κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών εξάρθρωσε η αστυνομία

Από την μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται είκοσι άτομα, εκ των οποίων 13 συνελήφθησαν σε Αττική και Πρέβεζα

Χαρακτηριστικά δουλεμπορίου είχε η δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης μεταναστών, από την Ελλάδα στην Ιταλία και από την Τουρκία στην Ελλάδα, η οποία εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνες έρευνες της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και συντονισμένη επιχείρηση σε Αττική και Πρέβεζα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Λιμενικό.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία αποκόμισαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέσα σε ένα χρόνο που υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, δεν δίσταζαν να ξυλοκοπούν τους μετανάστες που έπεφταν στα νύχια τους, τους κρατούσαν παράνομα κάποια διαστήματα σε σπίτια- φυλακές, ενώ για την μεταφορά τους στην Ιταλία χρησιμοποιούσαν σκάφη, «σκυλοπνίχτες», με «καπετάνιο» έναν 35χρονο Αλβανό, χωρίς δίπλωμα και χωρίς γνώσεις στη ναυτική τέχνη.

Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα καθώς δύο φορές ακυρώθηκαν μεταφορές μεταναστών στην Ιταλία, από τον περασμένο Ιανουάριο, επειδή παρουσιάστηκαν νωρίς βλάβες στα πλωτά σκάφη που είχαν αγοράσει για τις μεταφορές.

Από την μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται είκοσι άτομα, εκ των οποίων 13 συνελήφθησαν σε Αττική και Πρέβεζα και άλλα επτά ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται.

Συλληφθέντες είναι τέσσερις Έλληνες, επτά Πακιστανοί, ένας Ινδός και ο 35χρονος Αλβανός «καπετάνιος».

Από τους άλλους επτά που αναζητούνται, πέντε είναι ελληνικής υπηκοότητας, ένας Ινδός και ένας Πακιστανός.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Αστυνομία, το κύκλωμα δρούσε παράλληλα στην «εξαγωγή» μεταναστών προς την Ιταλία και στην διευκόλυνση άλλων από την Τουρκία στην Ελλάδα, από περάσματα του Έβρου.

Από κάθε μετανάστη, τα μέλη του κυκλώματος ελάμβαναν ως αμοιβή 2.000-2.500 ευρώ

Ως προς τον πρώτο σκέλος της «επιχείρησης», μέλη της οργάνωσης, είχαν αναλάβει τον εντοπισμό, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και τη συγκέντρωση των αλλοδαπών που επιθυμούσαν να μεταβούν στην Ιταλία. Στη συνέχεια τους προμήθευαν με εισιτήρια υπεραστικών λεωφορείων με προορισμό την Πρέβεζα, την Άρτα, τη Βόνιτσα και την Ηγουμενίτσα.

Καθ' οδόν όμως, τους κατεύθυναν να αποβιβαστούν πριν τον τερματικό σταθμό του λεωφορείου, σε προκαθορισμένο σημείο, όπου τους παραλάμβαναν άλλα μέλη της οργάνωσης και τους οδηγούσαν σε οίκημα που διατηρούσε η οργάνωση σε ερημική περιοχή της Πρέβεζας. Στο οίκημα αυτό τους έκρυβαν μέχρι το τελικό στάδιο της επιβίβασης στο σκάφος.

Η διαβίωση στο συγκεκριμένο οίκημα ήταν πραγματικά άθλια, ενώ ενδεικτικό της απάνθρωπης συμπεριφοράς των δουλεμπόρων είναι ότι κακοποιούσαν βάναυσα όποιον τολμούσε να διαμαρτυρηθεί και παράλληλα τους αφαιρούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα ώστε να αποτρέπουν οποιαδήποτε επικοινωνία, μέχρι να επιβιβαστούν στο σκάφος και να ολοκληρωθεί η μεταφορά.

Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, 33 αλλοδαποί, (25 υπήκοοι Θιβέτ, 7 Πακιστάν και ένας Ινδίας) οδηγήθηκαν στην παραλιακή περιοχή της Αμμουδιάς Πρεβέζης (όρμος του Οδυσσέα), παρελήφθησαν από τον 35χρονο "καπετάνιο" και επιβιβάσθηκαν στο σκάφος, για την Ιταλία.

Τότε ξεκίνησε ευρείας κλίμακας επιχείρηση των διωκτικών αρχών. Σκάφη του Λιμενικού μπλόκαραν το σκάφος των διακινητών ανοικτά των Παξών και το οδήγησαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ενώ ταυτόχρονα αστυνομικοί της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων εντόπισαν και συνέλαβαν σε Πρέβεζα και Αττική τα μέλη της οργάνωσης.

Εκτός από το σκάφος κατασχέθηκαν, πέντε αυτοκίνητα, 30.000 ευρώ και πλήθος ταξιδιωτικών εγγράφων.

Σε ότι αφορά την διευκόλυνση εισόδου παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, οι αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης, από κοινού με συνεργούς τους στην Ινδία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα, παραλάμβαναν τους μετανάστες αμέσως μόλις έμπαιναν στην Τουρκία και τους μετέφεραν σε ειδικούς χώρους, κοντά στον Έβρο, όπου κρατούντο προσωρινά. Στη συνέχεια εισέρχονταν στην Ελλάδα, όπου τους παραλάμβαναν άλλοι και τους μετέφεραν με αυτοκίνητα στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στην Πρέβεζα, όπου παρέμεναν υπό «κράτηση» μέχρι να πληρώσουν το συμφωνηθέν τίμημα.

Εκτιμάται ότι το κύκλωμα, κατάφερε να διευκολύνει την είσοδο από τα σύνορα του Έβρου 400 αλλοδαπών ενώ αποπειράθηκε να μεταφέρει στην Ιταλία πλέον των 100 αλλοδαπών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.