Skip to main content

Κυκλοφοριακό μπάχαλο στο Κέντρο Ιστορίας με τις αλλαγές στους δρόμους

Κάτοικοι κάνουν λόγο για τρία συνεχόμενα λάθη του δήμου με πεζοδρομήσεις και αντιδρομήσεις και κάνουν λόγο για «ψύχωση με τις πεζοδρομήσεις».

Ζητήματα ασφάλειας θέτουν κάτοικοι της περιοχής της Ιπποδρομίου, γύρω από το Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης, μετά τις πεζοδρομήσεις και την αντιδρόμηση τμήματος της οδού Νικηφόρου Φωκά.

Στην περιοχή έχουν γίνει μια σειρά από πεζοδρομήσεις και άλλες παρεμβάσεις, προκειμένου να διορθωθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα, που δεν είναι απλά. Αντιθέτως, προκαλούνται διαρκώς τροχαία ατυχήματα, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν πως δεν εξυπηρετούνται.

Η σειρά των παρεμβάσεων, που έχουν προκαλέσει «μπάχαλο» ειδικά από χτες, έχει ως εξής:

-Αρχικά πεζοδρομήθηκε η οδός Θεοχάρη στο τμήμα της από την Τσιμισκή μέχρι τη Μανουσογιαννάκη, δίπλα ακριβώς από το Κέντρο Ιστορίας του δήμου.

-Ακολούθησε η πεζοδρόμηση της οδού Φιλικής Εταιρείας και πάλι από την Τσιμισκή μέχρι τη Μανουσογιαννάκη.

-Από την προηγούμενη Δευτέρα αποφασίστηκε η αντιδρόμηση (αλλαγή κατεύθυνσης) της Νικηφόρου Φωκά και πάλι στο τμήμα από Τσιμισκή μέχρι Μανουσογιαννάκη.

Οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται για το «μπάχαλο» επισημαίνουν ότι εσφαλμένα ο δήμος αποφάσισε τις πρώτες δυο πεζοδρομήσεις, διότι με αυτόν τον τρόπο στέρησε την επικοινωνία της Τσιμισκή με την Αλεξάνδρου Σβώλου.

Και είναι αλήθεια ότι αν κάποιος επιχειρήσει να μεταβεί από την Τσιμισκή προς την Αλεξάνδρου Σβώλου δεν έχει επιλογές, πέραν της Αγγελάκη!

Το γεγονός αυτό δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα επικοινωνίας σε όλη την περιοχή του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ο δήμος αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα επιχείρησε να δώσει μια διέξοδο ανόδου από την Τσιμισκή στην Αλεξάνδρου Σβώλου, αλλάζοντας την κατεύθυνση της Νικηφόρου Φωκά μόνο στο τμήμα μέχρι τη Μανουσογιαννάκη, όμως πλέον μπαίνουν ζητήματα ασφάλειας, διότι όσοι από την Τσιμισκή μπαίνουν στη Νικηφόρου Φωκά αναγκάζονται να έρθουν «πρόσωπο με πρόσωπο» με όσους κατεβαίνουν τον ίδιο δρόμο από την Αλεξάνδρου Σβώλου.

Επίσης, οι κάτοικοι θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η αριστερή στροφή από την Τσιμισκή στη Νικηφόρου Φωκά, διότι βρίσκεται αμέσως μετά τη στάση των αστικών λεωφορείων.

Ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων της πρώην Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και νυν Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Διαμαντής Στεφανίδης, που είναι και κάτοικος της περιοχής επισήμανε χαρακτηριστικά στη Voria.gr ότι, «αυτό είναι το τρίτο λάθος που προσπαθεί να διορθώσει τα δύο προηγούμενα. Η 'αντιδρόμηση' της Νικηφόρου Φωκά, η οποία προσπαθεί να συνδέσει την Τσιμισκή με την Σβώλου, φέρνοντας φάτσα τους κατερχόμενους την οδό από Σβώλου και τους ανερχόμενους από Τσιμισκή. Επιπλέον η δεξιά στροφή από Τσιμισκή προς Νικηφόρου Φωκά πραγματοποιείται αμέσως μετά από την στάση του ΟΑΣΘ στο Κέντρο Ιστορίας. Ας ελπίσουμε ότι τα ατυχήματα θα είναι λίγα. Και όλα αυτά είναι αποτελέσματα της ψύχωσης των πεζοδρομήσεων».

Ο αρμόδιος ενταταλμένος σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δημαρέλος, πάντως εξήγησε στη Voria.gr ότι «το 'μπάχαλο' όπως λένε οι κάτοικοι αυτές τις πρώτες μέρες είναι φυσιολογικό. Οι αλλαγές όμως κρίθηκαν επιβεβλημένες, λόγω της αναγκαστικής πεζοδρόμησης της οδού Φιλικής Εταιρείας. Δεν υπάρχει καμιά εμμονή στις πεζοδρομήσεις. Οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής ζητούσαν πολύ έντονα και πιεστικά να μονοδρομήσουμε το συγκεκριμένο δρόμο, επειδή στο παρελθόν συνέβαιναν διαρκώς πολλά τροχαία ατυχήματα».

Όταν η Φιλικής Εταιρείας δεν ήταν πεζόδρομος συχνά πυκνά όσοι ανέβαιναν το δρόμο από την παραλία συνήθιζαν να διασχίζουν την Τσιμισκή και να περνούν απέναντι για να φτάσουν στην Αλεξάνδρου Σβώλου. Η διάσχιση γινόταν όταν σταματούσε η κυκλοφορία στην Τσιμισκή στο φανάρι της συμβολής με την Εθνικής Αμύνης. Όμως αμέσως η Τσιμισκή φόρτωνε με κυκλοφορία από την είσοδο των οχημάτων της Εθνικής Αμύνης, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνονται τροχαία ατυχήματα.

Η πεζοδρόμηση, σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου, ήταν αναγκαστική πλέον για λόγους ασφαλείας.

Ωστόσο, αυτό το γεγονός οδήγησε στη διακοπή της επικοινωνίας Τσιμισκή – Σβώλου. Πλέον οι αρμόδιοι συνιστούν προσοχή στους οδηγούς και θεωρούν ότι μόλις συνηθίσουν όλοι την αλλαγή σε λίγο καιρό δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενώ θα έχει αποκατασταθεί και η επικοινωνία των δυο κεντρικών οδικών αρτηριών.

Φωτογραφία: panosz.wordpress.com