Skip to main content

Κικίλιας: 13 κινητά κέντρα επιχειρήσεων τελευταίας τεχνολογίας για όλη τη χώρα

Πρόκειται για την πρώτη υπογραφή σύμβασης για προμήθεια εξοπλισμού του προγράμματος ΑΙΓΙΣ

Σύμβαση ύψους 8,7 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια 13 Κινητών Κέντρων Επιχειρήσεων για το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε. Πρόκειται για την πρώτη υπογραφή σύμβασης για προμήθεια εξοπλισμού του προγράμματος ΑΙΓΙΣ.

«Σήμερα είναι μία πάρα πολύ σημαντική ημέρα για την Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το ελληνικό κράτος γιατί επιτέλους παραλαμβάνουμε μέσα από το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ τα 13 περιφερειακά κινητά συντονιστικά κέντρα της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας πρόκειται για τελευταίας τεχνολογίας Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων που αντιστοιχούν για κάθε περιφέρεια της χώρας. «Αυτά προηγούνται σήμερα και ακολουθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες υπογραφές άλλων συμβάσεων για αεροσκάφη, ελικόπτερα βαρέως τύπου, μεσαίου τύπου, για drones, σένσορες, ραντάρ, μετεωρολογικούς σταθμούς, τεχνητή νοημοσύνη , ψηφιοποίηση και εκπαίδευση. Όλα αυτά μαζί αποτελούν σε μία πολύ δύσκολη εποχή της κλιματικής κρίσης που βλέπετε τις συνέπειές της σε όλο τον πλανήτη και στη χώρα μας, την προίκα του ελληνικού λαού και του ελληνικού κράτους. Μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Όλα αυτά θα αρχίσουν να παραδίδονται από τις αρχές του 2025 και νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει υλοποιήσει ποτέ η Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Τα Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων θα συνεισφέρουν στην υποστήριξη του επιχειρησιακού έργου του Πυροσβεστικού Σώματος και εν γένει του έργου της Πολιτικής Προστασίας στη διαχείριση σοβαρών εκτάκτων καταστάσεων, στην ανάπτυξη της επιχειρησιακής δράσης αλλά και στην εύρυθμη διοίκηση και λειτουργία του συνόλου των επιχειρησιακών φορέων στο πεδίο. Τα νέα κέντρα θα τοποθετηθούν στις 13 περιφερειακές πυροσβεστικές διοικήσεις της χώρας και έρχονται να προστεθούν στα 4 κινητά επιχειρησιακά κέντρα με την κωδική ονομασία "ΟΛΥΜΠΟΣ" που ήδη διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Κάθε κινητό κέντρο επιχειρήσεων αποτελείται από ένα σύστημα δύο οχημάτων 4Χ4 το πρώτο με θέσεις εργασίας τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών και ένα προσδεδεμένο drone για άμεση μετάδοση οπτικού υλικού. Το δεύτερο ως όχημα υποστήριξης και εξοπλισμού.

«Μέχρι τα τέλη Μαρτίου που θα έχουμε βγάλει σε διαγωνισμούς το σύνολο του προγράμματος Αιγίς θα είμαστε εδώ πέρα για να υπογράφουμε συμβάσεις για τα βασικά εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία αφορούν τους πολίτες όλης της χώρας, τη διαλειτουργικότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των εθελοντών μας, των πολιτών, της αυτοδιοίκησης και όλων αυτών που θα εμπλακούν στις μάχες τις οποίες θα κληθούμε να δώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, και προσέθεσε ότι προσβλέπουν στην άμεση παράδοση -στο χρονοδιάγραμμα που έχει ορισθεί από τα συμβόλαια- των εν λόγω 13 κινητών κέντρων επιχειρήσεων ενώ στη συνέχεια ευχαρίστησε το ΤΑΙΠΕΔ για « την εξαιρετική συνεργασία και την άμεση υλοποίηση ενός από τα πιο σημαντικά project τα οποία έχει αναλάβει ποτέ το υπουργείο και το Πυροσβεστικό Σώμα, σε σχέση με τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει αυτή την εποχή ο πλανήτης αλλά και η χώρα μας την κλιματική κρίση». Επιπλέον ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η νέα τεχνολογία έρχεται να ακουμπήσει δίπλα στους άντρες και στις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι όπως είπε εκπαιδεύονται «έτσι ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιώντας όλη αυτή την κληρονομιά»

«Το Πρόγραμμα Αιγίς είναι ένα βαρύ πρόγραμμα 2,1 δις ευρώ. Πράγματι αυτά τα τέσσερα χρόνια γνωρίζοντας ότι αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ βαρύ και δύσκολο, απαιτούνταν πολλές και πολλές προσπάθειες προκειμένου για να μπορέσει να φύγει μπροστά. Είναι όμως και μία υποχρέωση την οποία έχω αναλάβει απέναντι στον πρωθυπουργό της χώρας και σκοπεύω να την υλοποιήσω στο ακέραιο», σημείωσε και επανέλαβε ότι στο τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει μπει σε διαγωνιστική διαδικασία όλο το πρόγραμμα.

«Είναι χρέος προς την πατρίδα μας και χρέος στους συμπολίτες μας και είναι ό,τι πιο πατριωτικό μπορώ να σκεφτώ ότι μπορεί να κάνει η οργανωμένη πολιτεία απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι πολλές φορές νιώθουν ανυπεράσπιστοι», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Αναφορικά με τα 13 Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι αυτά «τα νέα 13 στρατηγεία δεν γίνονται κατ΄ αποκοπή από σχεδιασμό τον οποίον κάνει το Πυροσβεστικό Σώμα» και προανήγγειλε ότι η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, σε ειδική εκδήλωση στα μέσα Μαρτίου θα παρουσιάσουν το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος σε σχέση με τις δασικές πυρκαγιές καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν από εδώ και πέρα, αξιοποιώντας, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, το σύνολο των δυνατοτήτων των οποίων έχουν, της επιστημονικής κοινότητας επιχειρησιακά και επιτελικά στο πως θα αντιμετωπίζουν τις δασικές πυρκαγιές.

«Το Πυροσβεστικό Σώμα το αγαπάει η ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες πυροσβέστες και τους αγκαλιάζει. Εκτιμάει την προσπάθειά τους, την αυτοθυσία τους, πολλές φορές και με τίμημα ανθρώπινων ζωών. Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει υπάρξει εκεί για να στηρίξει την κοινωνία. Τώρα όμως οι συνθήκες είναι άλλες, πολύ πιο δύσκολες. Πολύ πιο ισχυρές. Απαιτείται λοιπόν εγρήγορση, επαγγελματισμός και καμία ολιγωρία. Και σε αυτούς τους λίγους, θέλω να το επαναλάβω και δημοσίως, που αισθάνονται ότι θέλουν με την αμέλειά τους ή το δόλο τους να δημιουργήσουν πρόβλημα και να κινδυνεύσουν συνάνθρωποί μας, πλέον έρχεται η πολιτεία να λειτουργήσει εντελώς διαφορετικά», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο όπως τόνισε «εμπεριέχει πλέον για αυτούς οι οποίοι εξ αμελείας και καθ΄ έξιν προκαλούν πυρκαγιές και άρα οικολογικές καταστροφές, πόσο μάλλον στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές, τη μετατροπή της ποινής από πλημμέλημα σε κακούργημα».

«Είναι 10 έτη κάθειρξη και μέχρι 200.000 ευρώ πρόστιμο», είπε ο κ. Κικίλιας.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο στο οποίο θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προασπίσουμε τις ζωές των συμπατριωτών μας και των συμπολιτών μας. Και η οργανωμένη πολιτεία να είστε βέβαιοι ότι αυτό θα προσπαθήσει να κάνει», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ αναφέρθηκε ο εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά η χώρα υλοποιεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε ποτέ για την αναβάθμιση εξοπλισμού ικανού να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες, κυρίως στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος». «Είστε το υπουργείο με τους περισσότερους διαγωνισμούς που έχουν ολοκληρωθεί και είναι σε φάση αξιολόγησης και δημοσίευσης. Είστε το υπουργείο με το στιβαρότερο μηχανισμό και εξοπλισμό και προμήθειες που πρέπει να ολοκληρώσει, καθότι μιλάμε για σύνθετα έργα, δεν μιλάμε ούτε για κτήρια, ούτε για άλλες δράσεις», υπογράμμισε ο κ. Σταμπουλίδης.

Ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που η χώρα υλοποιεί ένα μεγάλο πακέτο εξοπλισμού με ανοιχτές διαδικασίες». «Η ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος δεν είναι απλά ότι θα συμβάλλει στην τεχνική υποστήριξη που είπαμε και στο έργο της πυροσβεστικής, είναι ότι θα αλλάξει σελίδα της χώρας απέναντι στις αγορές, κυρίως στους μεγάλους προμηθευτές για το πως υλοποιεί δημόσιες συμβάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά «Θα παραδώσουμε στο τέλος του 2025 στην Ελληνική Δημοκρατία 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αξία συμβάσεων», σημείωσε.

Παράλληλα με το ΑΙΓΙΣ, όπως είπε, υλοποιούν το AntiNero III, ένα έργο, «το οποίο είναι ζωτικής σημασίας και αποτελεί ενδεχομένως και σύμμαχό για την αντιμετώπιση της αντιπυρικής περιόδου».

«Υλοποιούμε το ΑntiNero III. Στις 28 Φεβρουαρίου θα έχουν τελειώσει όλοι οι διαγωνισμοί και όλες οι συμβάσεις που αφορούν τους καθαρισμούς και τις αντιπυρικές ζώνες της χώρας», είπε ο κ. Σταμπουλίδης και προσέθεσε ότι «το ΑΙΓΙΣ αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών, αλλά και τη θωράκιση της αντιπυρικής προστασίας και το ΑntiNero αποτελεί το υπόστρωμα «ούτως ώστε να μπορέσετε να κάνετε σωστά τη δουλειά σας». «Από εδώ και στο εξής, θα έχουμε πολλές νέες υπογραφές, καθότι ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί», κατέληξε.

Στην συμβολή των Κινητών Κέντρων Επιχειρήσεων στον συντονισμό των επιχειρησιακών φορέων στο πεδίο αναφέρθηκε ο πύραρχος, Νεκτάριος Θεοδωράκος. «Η ύπαρξη Κινητών Κέντρων Διοίκησης στο πεδίο δράσης με στόχο την εύρυθμη διοίκηση και την ολιστική διαχείριση των κρίσεων είναι καθοριστική στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκος.