Skip to main content

«Κηδεία» αντί για γορτές στα εμπορικά καταστήματα

Τις πληγές τους μετρούν τα εμπορικά καταστήματα στις περισσότερες πόλεις της Β. Ελλάδας, καθώς ούτε τις ημέρες των εορτών δεν κατάφεραν να σηκώσουν κεφάλι με την πτώση του τζίρου σε αρκετές περιοχές ν
Της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr


Τις πληγές τους μετρούν τα εμπορικά καταστήματα στις περισσότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, καθώς ούτε τις ημέρες των εορτών δεν κατάφεραν να σηκώσουν κεφάλι. Σε αρκετούς νομούς η πτώση του τζίρου ξεπερνά το 50% σε σχέση με πέρσι, ενώ σύσσωμοι οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων εκφράζουν την ανησυχία τους για το 2011.


Ξάνθη: Η εορταστική περίοδος διήρκεσε μόλις δυο ημέρες

Πτώση του τζίρου που φτάνει έως 35% κατέγραψαν τα καταστήματα στην Ξάνθη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννη Αλεξιάδη. Στην κεντρική οδό της πόλης η ένδειξη «ενοικιάζεται» ολοένα και πληθαίνει, ενώ οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά είναι δυσοίωνες. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Οι τζίροι μας είναι απογοητευτικοί με την πτώση να κυμαίνεται από 10-15%» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου και προσθέτει: «Αυτό που συνέβη φέτος είναι άνευ προηγουμένου. Παλιότερα δουλεύαμε 15 ημέρες και τώρα μόνο δύο. Ο κλάδος της ένδυσης και της υπόδησης αργοπεθαίνει». 


Κιλκίς: Δώρα με τεφτέρι

Την ανησυχία του για το νέο έτος εκφράζει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς, Γιώργος Χατζηγεωργιάδης, καθώς όπως λέει το 2010 έστειλε τα δικά του μηνύματα. «Πλέον ξέρουμε τι να περιμένουμε», σημειώνει με νόημα ο κ. Χατζηγεωργιάδης. Η πτώση του τζίρου στο Κιλκίς για την περίοδο Χριστουγέννων- Πρωτοχρονιάς σε πολλούς κλάδους έφτασε το 30%. «Η αγορά επλήγη και ο κόσμος τα έχει χαμένα. Δεν του φτάνουν να αγοράσει ούτε τα βασικά και στις γιορτές δεν γίνεται να μην πάρει ένα δώρο για το παιδί του. Έτσι κάνει αγορές με πίστωση, το γνωστό τεφτέρι», εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου.


Κατερίνη: Οι γιορτές ήταν απλά μια καλή καθημερινή

Απογοητευτικά είναι τα νούμερα για την Κατερίνη, δεδομένου ότι η πτώση του τζίρου σε κλάδους, όπως ένδυση-υπόδηση, ξεπερνά το 50% ενώ και σε βάθος 12μηνου ο κύκλος εργασιών του εμπορικού κόσμου εκτιμάται ότι είναι μειωμένος κατά 30%-50%. «Ήταν η χειρότερη χρονιά για τον εμπορικό κόσμο. Οι γιορτές για μας ήταν απλά μια καλή καθημερινή. Σίγουρα από πέρσι, καταλάβαμε ότι μας περιμένει μια δύσκολη χρονιά όμως το 2010 ξεπέρασε κάθε φαντασία... Μου λέτε τι μπορεί να ακολουθήσει;»ρωτάει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, Κωνσταντίνος Ρέχας. «Η απάντηση είναι απλή... Λουκέτα, πολλά λουκέτα ακόμα και σε μεγάλες αλυσίδες. Τα περισσότερα καταστήματα βρίσκονται ήδη με την κλειδαριά στο χέρι, απλά περιμένουν τις εκπτώσεις», προσθέτει ο κ. Ρέχας.

Θεσσαλονίκη: Τα δώρα από ευχαρίστηση έγιναν υποχρέωση

«Δεν περιμένουμε θαύματα» απαντά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαντζαρίδης, σε ερώτηση σχετικά με την κίνηση των καταστημάτων την περίοδο των εορτών. «Τα επίσημα στοιχεία δεν τα έχουμε ακόμα στα χέρια μας, ωστόσο, οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα είναι αρκετά πεσμένη σε σχέση με πέρσι» τονίζει ο κ. Χαντζαρίδης και προσθέτει: «Φέτος η κίνηση περιορίστηκε την τελευταία στιγμή, ενώ αυτό που αντιληφθήκαμε είναι ότι τα δώρα από ευχαρίστηση έγιναν υποχρέωση».

Καβάλα: Συγκρατημένοι οι καταναλωτές

Μειωμένη κατά 20%-25% ήταν η κατανάλωση και στην Καβάλα, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Χρήστο Ηλιάδη, να χαρακτηρίζει την κίνηση «αναμενόμενη». «Δεν περιμέναμε και πολλά πράγματα. Όταν ακούμε μειώσεις μισθών, αποδοχών και αύξηση της ανεργίας, είναι λογικό ότι δεν αναμέναμε κίνηση. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ και ο εμπορικός κόσμος δεν θα αντέξει άλλο χωρίς ρευστό», αναφέρει ο πρόεδρος. Μάλιστα, στην Καβάλα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ένα επταήμερο προσφορών την περίοδο από 7-14 Ιανουαρίου. «Αυτή η εβδομάδα και οι εκπτώσεις είναι η τελευταία μας ελπίδα, εάν δεν κινηθεί η αγορά τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν πολλά λουκέτα», υπογραμμίζει ο κ. Ηλιάδης.

Καστοριά: Χρονιά λουκέτων το 2010

Μειωμένη κίνηση παρατηρήθηκε και στην Καστοριά με την πτώση στους τζίρους των καταστημάτων να κυμαίνεται μεταξύ 20%-30%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε και 50%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Βαγγέλης Πανταζής, ο οποίος αναφέρει πως φέτος τα Χριστούγεννα δεν βοήθησε ούτε ο τουρισμός, δεδομένου ότι η πληρότητα στα ξενοδοχεία ήταν χαμηλότερη σε σχέση με άλλες χρονιές.

Χαρακτήρισε το 2010 έτος «λουκέτων και απολύσεων», καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου έκλεισαν περίπου 30 καταστήματα, ενώ έχουν απολυθεί και αρκετοί εργαζόμενοι». «Η αισιοδοξία μας έχει πεθάνει» τονίζει ο κ. Πανταζής, ενώ οι εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά είναι «μαύρες και άραχνες» όπως λέει.