Skip to main content

Κι όμως, δίνουν βραβείο «ειρήνης και δικαιοσύνης» στον Κιμ Γιονγκ-ουν!

Απίστευτο, κι όμως, αληθινό: Κόρη του πρώτου προέδρου της Ινδονησίας πρότεινε να απονεμηθεί στον ηγέτη το βραβείο για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη

Την απονομή του βραβείου στον, τουλάχιστον, αμφιλεγόμενο ηγέτη της Βόρειας Κορέας, το οποίο στο παρελθόν έχει λάβει ο Μαχάτμα Γκάντι, πρότεινε μία από τις κόρες του πρώτου προέδρου της Ινδονησίας Σουκάρνο, απορρίπτοντας ως «δυτική προπαγάνδα» τις επιδόσεις του στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ραχμαουάτι Σουκαρνοπούτρι επιβεβαίωσε ότι ο νεαρός δικτάτορας θα τιμηθεί τον Σεπτέμβριο από την οργάνωσή της, το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σουκάρνο.

Η απόφαση να δοθεί το βραβείο αυτό στον βορειοκορεάτη ηγέτη - το οποίο στο παρελθόν έχει απονεμηθεί σε προσωπικότητες όπως ο Μαχάτμα Γκάντι και η Αούνγκ Σαν Σου Κι -κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του ινδονησιακού Τύπου και έχει προκαλέσει χλευαστικά σχόλια και καχυποψία.

Ωστόσο, η ίδια η Σουκαρνοπούτρι υπερασπίστηκε την απόφασή της λέγοντας ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν, ο οποίος έχει εξοντώσει δεκάδες συμπολίτες του από τότε που ανήλθε στην εξουσία, «θα πρέπει να βραβευτεί για τον αγώνα του κατά του νεο-αποικιακού ιμπεριαλισμού».

«Οι καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αναληθείς. Όλα αυτά είναι δυτική προπαγάνδα. Αυτές οι δυτικές κυβερνήσεις αρέσκονται να βάζουν άσχημες ταμπέλες στη Βόρεια Κορέα», είπε η ίδια.

Η Σουκαρνοπούτρι συνέκρινε μάλιστα τον βορειοκορεάτη ηγέτη με τον πατέρα της, ηγέτη της μάχης της Ινδονησίας για ανεξαρτησία, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα μέχρι την ανατροπή του το 1965 κι είχε συνάψει δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα τη δεκαετία του 50. Έκτοτε η Τζακάρτα διατηρεί ανοιχτές σχέσεις με την Πιονγκγιάνγκ. Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο φιλοξένησε βορειοκορεατική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης.

«Και ο Σουκάρνο είχε κατηγορηθεί ότι ήταν ένας σατανικός δικτάτορας, ο οποίος παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά αυτό, συν τω χρόνω, αποδείχτηκε ότι δεν ίσχυε».

Η Σουκαρνοπούτρι είναι η μικρότερη αδελφή της Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, πέμπτης προέδρου της Ινδονησίας, η οποία παραμένει από τους ισχυρότερους πολιτικούς στη χώρα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ίδρυμα της Σουκαρνοπούτρι απονέμει την ανώτερη τιμητική του διάκριση στην κυβερνώσα οικογένεια της Βόρειας Κορέας. Το 2001, ο παππούς του Κιμ και ιδρυτής του κράτους Κιμ Ιλ Σουνγκ, βραβεύτηκε μετά θάνατον.

Ο Κιμ φημίζεται για την σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ακόμη και τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας που κρίνονται ύποπτοι για απιστία,έπειτα από την εκτέλεση του θείου του και πρώην πολιτικού του μέντορα Γιανγκ Σονγκ-Θάεκ το 2013.

Οι νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν, μάλιστα, τον Μάιο ότι ο υπουργός Άμυνας της Βόρειας Κορέας εκτελέστηκε με αντιαεροπορικό πύραυλο, κατηγορούμενος για προδοσία επειδή αποκοιμήθηκε σε μια στρατιωτική παρέλαση παρουσία του Γιονγκ-ουν.