Skip to main content

Κέρδος 40 δισ. ευρώ από την περιστολή της κοινοτικής γραφειοκρατίας

Επιτροπή με επικεφαλής τον γερμανό χριστιανοδημοκράτη Εντ. Στόιμπερ κατέληξε σε πακέτο 260 προτάσεων
Το ποσό των 40 δισ. ευρώ ετησίως μπορεί να εξοικονομεί η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν περιστείλει σημαντικά τη φραφειοκρατία, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια Ευρωπαίους.
Στο συμπέρασμα αυτό, μαζί με ένα πακέτο 260 συγκεκριμένων προτάσεων για τον περιορισμό των γραφειοκρατικών ρυθμίσεων και διατάξεων της ΕΕ, κατέληξε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, της οποίας προεδρεύει ο Γερμανός πολιτικός Έντμουντ Στόιμπερ

Ο κ. Στόιμπερ, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών πρωθυπουργός της Βαυαρίας, παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, τις προτάσεις του και τόνισε πως ο περιορισμός της γραφειοκρατίας «λειτουργεί ως πακέτο τόνωσης της οικονομίας και μάλιστα με μηδενικές κρατικές δαπάνες. Ύστερα από 6 μήνες παρουσιάσαμε στην Επιτροπή τις προτάσεις μας, για περιστολή κατά 40,5 δισ. ευρώ του κόστους της γραφειοκρατίας». 

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειχνε εμφανώς ικανοποιημένη από το έργο που παρουσίασαν οι εμπειρογνώμονες.

Η ζώνη και το… παντελόνι
Ο κ. Στόιμπερ έδωσε το παράδειγμα μιας ρύθμισης που επιβάλλει στις φορολογικές υπηρεσίες να αποδέχονται μόνον έντυπα τιμολόγια και αποδείξεις που φέρουν υπογραφή, όχι όμως ηλεκτρονικές αποδείξεις. 
"Εάν, λοιπόν, επιτραπούν τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, η εξοικονόμηση πόρων για το σύνολο των επιχειρήσεων θα ανέλθει περίπου στα 18 δισ. ευρώ», είπε.
«Υπάρχουν περιπτώσεις - ανέφερε ο κ. Στόιμπερ - όπου το Ευρωπαϊκό Δίκαιο δίνει ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτό που λέμε 100% βεβαιότητα. Είναι σαν να λέει ότι δεν αρκεί μία ζώνη που συγκρατεί το παντελόνι, επειδή αυτή μπορεί να σπάσει. Άρα, χρειαζόμαστε και τιράντες. Κι επειδή κι αυτές μπορεί να σπάσουν ας ράψουμε το παντελόνι με το πουκάμισο, ώστε να μην πέσει. Αυτή η λογική επικρατεί. Κι εμείς λέμε ότι όλα αυτά είναι υπερβολικά και ότι μια ζώνη αρκεί» αναφέρει.