Skip to main content

Κερδίζουν έδαφος τα άγρια μανιτάρια της Δυτικής Μακεδονίας

Η μοναδική εταιρία που συλλέγει και εμπορεύεται φρέσκα νωπά άγρια μανιτάρια είναι η «Μανιτάρι -Φυσικά Προϊόντα -Δρυάς», υποστηρίζει ο υπεύθυνός της κ. Κωνσταντίνος Τσάτας, μιλώντας στη Voria.gr για τα
Τα μανιτάρια κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών και ειδικά τα άγρια ακόμη περισσότερο, γιατί θεωρούνται πιο νόστιμα, όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος της επιχείρησης συλλογής, επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων «Μανιτάρι -Φυσικά Προιόντα -Δρυάς», κ. Κωνσταντίνος Τσάτας, μιλώντας στη Voria.gr για τα σχέδια της εταιρίας.

 Ο κ. Τσάτας εξηγεί ότι η ενασχόλησή του με δραστηριότητες στη φύση, αποτέλεσε το έναυσμα για να αποκτήσει και το μεράκι με τα άγρια μανιτάρια. Έτσι ασχολήθηκε συστηματικά από το 2004 με τη συλλογή, επεξεργασία και μεταποίηση των άγριων μανιταριών. Εξάλλου τα μανιτάρια τα αποκαλεί ως «θησαυρό της φύσης» και η συλλογή τους γίνεται από τη δυτική Μακεδονία. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο φόβος που επικρατούσε παλιά για τα άγρια μανιτάρια έχει εξαλειφθεί πλέον, καθώς η συλλογή γίνεται από γνώστες.  Η έδρα της οικοτεχνίας είναι στα Γρεβενά, όπου επεξεργάζεται τα μανιτάρια που συλλέγει, παρασκευάζοντας παραδοσιακά ζυμαρικά με μανιτάρια, μαρμελάδα με μανιτάρια, σάλτσες, γλυκό του κουταλιού  μανιτάρι. Επίσης το τουρσί μανιτάρι έλαβε το 1ο βραβείο καλύτερου ελληνικού προϊόντος σε διαγωνισμό gourmet. Τα προϊόντα αυτά διατίθενται στην αγορά μέσω επιλεγμένων καταστημάτων delicatessen σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις.

Εξειδίκευση στα φρέσκα άγρια μανιτάρια

H εταιρία του προμηθεύει με νωπά φρέσκα μανιτάρια εστιατόρια gourmet, όταν αρχίζει η συλλογή τους, τέλος Μαρτίου. Αναφέρει ότι το καλοκαίρι για ενάμιση μήνα διακόπτεται η συλλογή και συνεχίζεται μέχρι τον μήνα Νοέμβριο. Σύμφωνα με τον κ. Τσατά, τα φρέσκα μανιτάρια γίνονται ανάρπαστα, αλλά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν όλο το χρόνο μανιτάρια αποξηραμένα και σε ειδική συσκευασία. Επισημαίνει, όμως, ότι την περίοδο της συλλογής μανιταριών είναι η μοναδική επιχείρηση από την οποία μπορεί κάποιος να βρει φρέσκα μανιτάρια για μαγείρεμα στο σπίτι.

Συνολικά κατά μέσο όρο το χρόνο συγκεντρώνει 10 τόνους από άγρια μανιτάρια. Συλλέγει τις ποικιλίες μπολέτους ή βασιλομανιτάρια, κανφαρέλους κιμπάριους ή κανφαρίσκος ο φαγώσιμος, μορχέλες, αμανίτης του Καίσαρα και λακτάριος. Συνολικά αναφέρει ότι υπάρχουν 1.500 είδη μανιταριών και μιξομυκήτων. Από αυτά τα 100-80 είναι φαγώσιμα. Πάντως, εξηγεί ότι η επεξεργασία εξαρτάται από την ποσότητα μανιταριών που θα συγκεντρωθεί.

Αγροτοτουρισμός με μανιτάρια

Ο κ. Τσάτας στα μελλοντικά σχέδιά του εντάσσει την ανάπτυξη μιας οικοτουριστικής μονάδας. Και αυτό γιατί θέλει να συνδυάσει τη γευσιγνωσία με τη φιλοξενία στην περιοχή των Γρεβενών, τόσο για τα φρέσκα μανιτάρια όσο και τα επεξεργασμένα και αποξηραμένα.

Βέβαια, αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο εκτιμά ότι θα ακολουθήσει το δρόμο της υλοποίησης στην επόμενη πενταετία και εφόσον ευνοούν οι οικονομικές συνθήκες της χώρας και υποχωρήσει η κρίση.