Skip to main content

Κερδίζει «έδαφος» η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

Έτος ανάπτυξης και παγίωσης της θέσης της στην τραπεζική αγορά ήταν το 2009 για τη συνεταιριστική τράπεζα της Ηπείρου. Παρά την κρίση, το πιστωτικό ίδρυμα αύξησε τα κέρδη του κατά 35% και θέτει και γι
Έτος ανάπτυξης και παγίωσης της θέσης της στην τραπεζική αγορά ήταν το 2009 για τη συνεταιριστική τράπεζα της Ηπείρου, η οποία διεύρυνε τα κέρδη της κατά 35%, παρά την οικονομική κρίση. Φιλοδοξεί μάλιστα να συνεχίσει να αναπτύσσεται στους ίδιους ρυθμούς και φέτος, θέτοντας εξίσου υψηλούς στόχους σε όλους τους βασικούς οικονομικούς δείκτες.

Με δίκτυο πέντε καταστημάτων, εκ των οποίων τα τέσσερα στα Ιωάννινα και ένα στην Πρέβεζα, το πιστωτικό ίδρυμα της Ηπείρου ετοιμάζεται να επεκταθεί και σε γειτονικούς νομούς της περιφέρειας, ενώ, παράλληλα, σχεδιάζει και την ενίσχυση της κεφαλαιακής του βάσης. Όσον αφορά στη διεύρυνση του δικτύου, προτεραιότητα δίδεται στην απόκτηση παρουσίας στην αγορά της Ηγουμενίτσας, όπου και θα λειτουργήσει κατάστημα έως το τέλος Μαρτίου, ενώ περίπου ένα μήνα αργότερα θα έχει ολοκληρωθεί η προεργασία για την ενεργοποίηση και 5ου καταστήματος στα Γιάννενα.

Το πλάνο προβλέπει δημιουργία καταστήματος και στην πόλη της Άρτας, -κάτι που, όμως, υπολογίζεται πως θα πάρει «σάρκα και οστά» το 2011- ενώ σε βάθος 3-4 ετών δεν αποκλείεται να έχει επιχειρηθεί επέκταση των δραστηριοτήτων και στην Αττική, καθώς στην περιοχή του λεκανοπεδίου υπάρχει έντονο το στοιχείο της Ηπειρώτικης κοινότητας.

Για να υποστηριχθεί, πάντως, όλος αυτός ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, αλλά κι οι καθημερινές εργασίες της συνεταιριστικής τράπεζας Ηπείρου, η διοίκησή της, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ. Ανάλογη απόπειρα κατά το προηγούμενο διάστημα στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και ήδη η μετοχική βάση του πιστωτικού ιδρύματος αριθμεί πάνω από 8.500 μέλη, ενώ στόχος είναι σε 3-4 χρόνια να φθάσει τις 28.000 μέλη.

Ο τοπικός πληθυσμός έχει «αγκαλιάσει» την προσπάθεια και αυτό δε φαίνεται μόνο από τη διευρυμένη μετοχική βάση της τράπεζας. Αυτή τη στιγμή, να σημειωθεί, στο χαρτοφυλάκιο της συνεταιριστικής τράπεζας Ηπείρου περιλαμβάνονται περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις, καθώς και περίπου 5.000 νοικοκυριά από την ευρύτερη περιοχή.

Όσον αφορά στα μεγέθη της, για τη χρήση του 2009, τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν 35%, ενώ ανοδικά κατά 54% και 62% αντίστοιχα, κινήθηκαν οι χορηγήσεις και οι καταθέσεις. Τα ίδια κεφάλαια, επίσης, αυξήθηκαν σε ποσοστό 30,46%, ο κύκλος εργασιών κατά 35,20% και ο αριθμός των μετόχων κατά 13,25%. Το προσωπικό της τράπεζας, τέλος, από μόλις 22 άτομα πριν τέσσερα χρόνια, σήμερα αριθμεί 57 εργαζόμενους.