Skip to main content

Κερδίζει έδαφος η μπίρα Βεργίνα

Τη δημιουργία μονάδας βυνοποίησης προγραμματίζει η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.
Σταθερά κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, καθώς αυξάνει τα μερίδια της η μπίρα Βεργίνα, που παράγει η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, η οποία έχει την έδρα της στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Σήμερα η μπύρα Βεργίνα δροσίζει όλο και περισσότερους, καθώς κατέχει μερίδιο της τάξης του 4,2% στην ελληνική αγορά ζύθου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος. Στην αναπτυξιακή στρατηγική της εταιρίας για φέτος συμπεριλαμβάνεται η ισχυροποίηση της παρουσίας της μπίρας Βεργίνα στην αγορά της Αθήνας και η επέκταση της στη νησιωτική αγορά της χώρας, από όπου μέχρι σήμερα απουσίαζε.

Η εταιρία προγραμματίζει επένδυση προϋπολογισμού 3 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία μονάδας βυνοποίησης με στόχο την πλήρη καθετοποίησή της, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε επενδυτικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ που είχε στόχο την  αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας.

Η ανοδική πορεία της μπίρας Βεργίνα διαφαίνεται από το γεγονός ότι το 2009 αυξήθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις, η αξία των οποίων έφθασε τα 10,5 εκατ. ευρώ, έναντι 8,5 εκατ. ευρώ το 2008. Για την τρέχουσα χρήση ο κ. Πολιτόπουλος εκτιμά ότι οι πωλήσεις της μπίρας Βεργίνα σε όγκο στην τρέχουσα χρήση θα αυξηθούν κατά 20%, ενώ η αξία τους υπολογίζει ότι θα κυμανθεί από 13-14 εκατ.ευρώ. Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 5% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας και κατευθύνονται σε ΗΠΑ, Αυστραλία, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ιαπωνία.

Ο όγκος πωλήσεων της μπίρας Βεργίνας  το 2009 προσέγγισε τα 160.000 εκατόλιτρα και για φέτος υπολογίζει να φθάσει στα 175.000-180.000 εκατόλιτρα. Τα κέρδη προ φόρων και μετά από αποσβέσεις περιορίστηκαν, λόγω αποσβέσεων το 2009 σε 32.000 ευρώ από 60.000 ευρώ που ήταν στην προηγούμενη χρήση.

Ο κ. Πολιτόπουλος εκφράζει την ικανοποίησή του για τη σταθερή διείσδυση της μπίρας Βεργίνα στην ελληνική αγορά μπύρας, η οποία το 2009 παρουσίασε μια μικρή συρρίκνωση της τάξης του 7%, ενώ για φέτος υπολογίζεται η κάμψη να κυμανθεί στο 5%-6%.