Skip to main content

Κέρδισε ο ΟΑΣΘ τη διαιτησία - Απομακρύνονται οι κινητοποιήσεις

Πολύ σύντομα θα καταβληθεί ένα μέρος των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους από το ποσό της διαιτησίας, το οποίο θα αφορά τον μήνα Μάρτιο.

του Γιάννη Λέκκα

Κέρδισε σήμερα τη διαιτησία που αφορούσε στην εκκαθάριση του 2014 ο ΟΑΣΘ με απότελεσμα να απομακρύνονται - τουλάχιστον προς το παρόν - οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης, το ποσό που εξασφάλισε ο ΟΑΣΘ από το ελληνικό Δημόσιο είναι περίπου 12,5 εκατ. ευρώ, μέσα στο οποίο εντάσσονται ένα μέρος δαπανών και ένα μέρος εσόδων που θα είχε ο Οργανισμός από την αύξηση των εισιτηρίων που δεν έγινε (περίπου 4,7 εκατ. ευρώ).

Ο κ. Στεφανίδης δήλωσε δικαιωμένος και ευχαριστημένος από την απόφαση, τονίζοντας ότι πολύ σύντομα θα καταβληθεί ένα μέρος των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ από το ποσό της διαιτησίας, το οποίο αφορά τον μήνα Μάρτιο και αυτή τη στιγμή έχει κριθεί ληξιπρόθεσμο.

«Θα ζητήσω από τους εργαζόμενους να δείξουν διάθεση και υπευθυνότητα, καθώς η πληρωμή θα καθυστερήσει λίγες ημέρες ακόμη», τόνισε ο κ. Στεφανίδης.

Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η μοναδική απαίτηση που έχει ο ΟΑΣΘ από το ελληνικό δημόσιο, καθώς θα προσφύγει εκ νέου στη διαιτησία ζητώντας συνολικά άλλα 100 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. Εξ' αυτών τα 47 εκατ. αφορούν οφειλές για το έτος 2015 και τα υπόλοιπα 53 εκατ. για το 2016.

Όπως δήλωσε ο κ. Στεφανίδης, ο ΟΑΣΘ θα προσφύγει στη διαιτησία την επόμενη βδομάδα για την εκκαθάριση του 2015.

Όσον αφορά, τη διαφορά του ΦΠΑ της καταβαλλόμενης κρατικής επιχορήγησης του ελληνικού δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ (η καταβολή εξακολουθεί να γίνεται με βάση τον προηγούμενο συντελεστή 13%, ενώ έχει αυξηθεί στο 24%), η οποία δημιουργεί νέα χρηματοδοτική απαίτηση από τον Οργανισμό της τάξης των 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ο κ. Στεφανίδης δήλωσε ότι ο Οργανισμός αναμένεται να συζητήσει πολύ σύντομα με τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, ένα ήδη εκπονημένο νομοσχέδιο προς ψήφιση.

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο σεμνό, ταπεινό, αναπτυξιακό και σύγχρονο που θα εναρμονίσει την κρατική χρηματοδότηση στον ισχύοντα συντελεστή ΦΠΑ».