Skip to main content

Κέρδη αλλά και μείωση πωλήσεων για τον Μυτιληναίο στο εννιάμηνο

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 486 εκατ. ευρώ έναντι των 734 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.Στόχος του ομίλου η αύξηση κερδοφορίας και η επιτάχυνση των επε
Με αύξηση καθαρών κερδών και μείωση κύκλου εργασιών έκλεισε το εννιάμηνο ο όμιλος Μυτιληναίου. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για διαμορφώθηκε στα 486 εκατ. ευρώ έναντι των 734 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, μείωση που οφείλεται κατά 102,8 εκατ. ευρώ σε καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων που αντιμετώπισε η θυγατρική ΜΕΤΚΑ λόγω απρόβλεπτων γεγονότων κατά το Α’ Εξάμηνο και κατά δεύτερο λόγο κατά 95 εκατ. ευρώ από την αναστολή λειτουργίας της θυγατρικής Sometra στη Ρουμανία.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 89,4 εκατ. ευρώ, από 79,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008, αύξηση που αποκτά ιδιαίτερο βάρος λαμβάνοντας υπόψη την κάθετη πτώση της τιμής αλουμινίου στο LME που κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στα 1.554 δολάρια/τόνο έναντι 2.821 δολ. /τόνο το προηγούμενο έτος, τη συγκυριακή αδύναμη επίδοση του τομέα Έργων ( -16,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι), αλλά και το γενικότερο περιβάλλον ύφεσης των διεθνών αγορών και οικονομιών. Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 18,3 εκατ. ευρώ, έναντι 15,3 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2008 (ποσό όμως στο οποίο είχαν ενσωματωθεί 13,3 εκατ. ευρώ μη επαναλαμβανόμενα κέρδη).

Όσον αφορά στη θυγατρική ΜΕΤΚΑ, το 9μηνο του 2009 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 202,9 εκατ. ευρώ, έναντι 299,1 εκατ. ευρώ το 2008, μείωση που αποδίδεται κυρίως σε χρονική υστέρηση εκτέλεσης συγκεκριμένων έργων. Επισημαίνεται, ωστόσο, η σημαντική επιτάχυνση εκτέλεσης των υπογεγραμμένων συμβάσεων στο τρίτο τρίμηνο (95,8% αύξηση πωλήσεων σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο), τάση που αναμένεται να έχει συνέχεια στο βαθμό που ενισχύεται σταδιακά η υλοποίηση του back-log ρεκόρ της εταιρείας. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 36,1 εκατ. ευρώ, από 51,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, ενώ το περιθώριο κέρδους EBITDA επανήλθε σε πολύ υψηλά επίπεδα (17,8%), τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και συγκρινόμενο με το διεθνή ανταγωνισμό, παρά την επέκταση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό αλλά και την απουσία σημαντικών αμυντικών έργων για το συγκεκριμένο διάστημα. Όσον αφορά στα καθαρά κέρδη αυτά ανήλθαν σε 19,9 εκατ. ευρώ. Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί η ισχυρή καθαρή ταμειακή θέση της ΜΕΤΚΑ (31 εκατ. ευρώ στο τέλος του Γ’ Τριμήνου του 2009).

Σημειώνεται ότι μετά και την πρόσφατη υπογραφή των συμβάσεων σε Συρία, Τουρκία το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΜΕΤΚΑ ανέρχεται σε 2,2 δις ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του έργου στη Μεγαλόπολη για το οποίο εκκρεμεί η τελική υπογραφή), εκ των οποίων άνω του 50% των έργων αφορούν σε δραστηριότητες στο εξωτερικό, ενώ μόνο 27% των έργων αφορούν τη ΔΕΗ, τον μέχρι πριν λίγα χρόνια μοναδικό πελάτη της ΜΕΤΚΑ. Η ΜΕΤΚΑ, παρά το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, κατορθώνει να εισέλθει σε νέες και πολλά υποσχόμενες αγορές του εξωτερικού και ταυτόχρονα πετυχαίνει τη διεύρυνση αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση του πελατολογίου της. Όσον αφορά στην Τουρκία, ο τομέας της ιδιωτικής αγοράς ηλεκτρισμού στη γειτονική χώρα αναπτύσσεται ραγδαία και η ΜΕΤΚΑ, χωρίς καμία αμφιβολία, μετά την ανάληψη ενός τέτοιου έργου από έναν πελάτη της εμβέλειας της RWE θέτει σαφώς υποψηφιότητα για την ανάληψη και νέων έργων. Τέλος υπογραμμίζεται ότι μόνο από τις υπάρχουσες συμβάσεις αναμένει την επόμενη τριετία πωλήσεις που προσεγγίζουν τα 1,3 δις ευρώ από το εξωτερικό, γεγονός που σηματοδοτεί την καθιέρωση της ΜΕΤΚΑ ως ένα αξιόπιστο διεθνή παίκτη στον τομέα των έργων EPC και μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της ελληνικής οικονομίας.

Για τον Τομέα Ενέργειας, το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου επιταχύνεται σημαντικά με το εργοστάσιο συμπαραγωγής ισχύος 334 MW, ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια του είδους του στην Ευρώπη, να είναι ήδη από τον Απρίλιο του 2009 σε λειτουργία προσφέροντας σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα.

Παράλληλα, η δεύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 444 MW στον Άγιο Νικόλαο, Βοιωτίας, βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και αναμένεται cold – commissioning το Β’ τρίμηνο του 2010, ενώ ξεκίνησε ήδη σε συνεργασία με τη MOTOR OIL, η κατασκευή της τρίτης μονάδας ισχύος 437 MW στους Άγ. Θεοδώρους. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται έντονα και στον τομέα των ΑΠΕ όπου διαθέτει σύνολο λειτουργούντος δυναμικού που ανέρχεται στα 45 MW, 26MW βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής, ενώ άλλα 800 MW βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και υλοποίησης.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες καθιστούν εφικτό το στόχο του Ομίλου για λειτουργία συνολικά πάνω από 1.800 MW έως το 2013, συμβάλλοντας έτσι θετικά στο ελλειμματικό ενεργειακό ισοζύγιο της Χώρας, υλοποιώντας ταυτόχρονα το όραμα της δημιουργίας του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Τέλος, όσον αφορά στους στόχους κερδοφορίας για το λειτουργικό αποτέλεσμα του 2009, όπως αυτοί είχαν διατυπωθεί το 2008, ο Όμιλος, εξετάζοντας τη πορεία μεταβλητών όπως των τιμών του Αλουμινίου, των καυσίμων αλλά και της ισοτιμίας €/$ και με βάση την ανάλυση ευαισθησίας, ανακοινώνει ότι η νέα αναθεωρημένη πρόβλεψη του Ομίλου για τα EBITDA του 2009 κινείται σε ένα εύρος από 115 εκατ. ευρώ - 125 εκ. ευρώ.
Για τα αποτελέσματα του 9μήνου 2009 θα γίνουν λεπτομερέστερες αναφορές σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές αύριο, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009, στις 18.00 ώρα Ελλάδος.

«Στο τρίτο τρίμηνο του 2009 και ενώ οι ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη εμφανίζουν πια ξεκάθαρα σημάδια ανάκαμψης, η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα όσα δείχνουν τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, εισέρχεται με χρονική υστέρηση στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης. Κόντρα στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, ο όμιλος για ένα ακόμη τρίμηνο συνεχίζει να κεφαλαιοποιεί σημαντικά οφέλη που προκύπτουν τόσο από την επιτυχημένη πολιτική αντιστάθμισης κινδύνων, η οποία υλοποιήθηκε πριν το ξέσπασμα της κρίσης και της σημαντικής πτώσης των τιμών των μετάλλων και μεταλλευμάτων όσο και από την ανοδική πορεία των οικονομικών μεγεθών της ΜΕΤΚΑ, καθώς η επιτάχυνση εκτέλεσης έργων από το τεράστιο ανεκτέλεστο που κατόρθωσε να υπογράψει τους προηγούμενους μήνες ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου που κατορθώνει να αυξήσει την κερδοφορία του με παράλληλη σημαντική βελτίωση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους (18,4% έναντι 10,8% πέρυσι). Επωφελούμενος από την ισχυρή οικονομική του θέση, ο Όμιλος ανταποκρίνεται στην οικονομική ύφεση με επιτάχυνση υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος, όπως υπογραμμίζεται με την έναρξη κατασκευής της νέας θερμικής μονάδας ενέργειας στην Κόρινθο», αναφέρει ο όμιλος στην ανακοίνωσή του.