Skip to main content

Κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού στην Τσεχία

Τα κόμματα της Δεξιάς και των Κεντρώων φαίνεται ότι θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Τσεχίας, όπως δείχνουν τα τελικά αποτελέσματα των γενικών εκλογών στη χώρα, παρά το ότι οι Σοσιαλδημ
Τα κόμματα της Δεξιάς και των κεντρώων φαίνεται ότι θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Τσεχίας, όπως δείχνουν τα τελικά αποτελέσματα των γενικών εκλογών στη χώρα, παρά το γεγονός ότι οι Σοσιαλδημοκράτες βγήκαν πρώτοι με ποσοστό 22,08 %.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (CSSD) βρέθηκε μπροστά από το κόμμα της Δεξιάς (ODS) που συγκέντρωσε το 20,22% των ψήφων, αλλά αυτή η μικρή του διαφορά δεν είναι αρκετή για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με την πιθανή συμμετοχή των Κομμουνιστών (KSCM).

Και αυτό γιατί το CSSD και το KSCM δεν διαθέτουν μαζί παρά 82 έδρες στη κάτω Βουλή, ενώ το ODS δαθέτει 118 έδρες μαζί με το νέο δεξιό κόμμα ΤΟΡ09 και το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα Δημόσιες Υποθέσεις (VV) σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση.

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Γίρι Πάρουμπεκ δήλωσε ότι στις προσεχείς επτά - δέκα ημέρες θα παραιτηθεί.

«Το κόμμα έχει ανάγκη από έναν νέο ηγέτη» ανέφερε και πρόσθεσε ότι προς το παρόν θα ηγείται των Σοσιαλδημοκρατών ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Οικονομικών, Μπόχουσλαβ Σομπότκα.