Skip to main content

Κέντρο Υγείας φάντασμα

Δίπλα στο Νοσοκομείο Παπανικολάου υπάρχει σήμερα ένα Κέντρο Υγείας «φάντασμα».

Στα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος και δίπλα στο Νοσοκομείο Παπανικολάου  υπάρχει σήμερα ένα Κέντρο Υγείας «φάντασμα» , που δήθεν προοριζόταν για την εξασφάλιση πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στα άτομα αυτά.

Ιστορικό: (Γιατί το έγκλημα είναι διακομματικό).

Έκκληση απηύθυνε  στα τέλη τα 1992  ο τότε Υπουργός  Δικαιοσύνης  Θανάσης Κανελλόπουλος για. την παραχώρηση  έκτασης για  οικοδόμηση  πτέρυγας νοσοκομείου κρατουμένων.

Με Πρόεδρο το  κύριο Βλάση Γωγούση το ΔΣ του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Θεσνίκης «Γεωργιος Παπανικολάου» το ΔΣ του Νοσοκομείου κατά πλειοψηφία υπέβαλε τις εξής προτάσεις(εγκρίνοντας τις ταυτόχρονα):
Σε έκταση 4 στρεμμάτων, τα  οποία  παραχωρούνται έναντι  συμβολικού  ενοικίου  (1.000 δραχμών το μήνα) θα ανεγειρόταν με δαπάνες  του Υπουργείου Δικαιοσύνης  ένα νοσηλευτικό ίδρυμα , στο οποίο   θα δημιουργούνταν ξεχωριστοί χώροι για:
Νοσηλεία ανδρών, νοσηλεία γυναικών, γραφεία ιατρών, διαμονή νοσηλευτικού προσωπικού και Γραφεία και καταλύματα ανδρών φρουράς, ενώ αποκλειόταν  η νοσηλεία ψυχασθενών και τοξικομανών.
 
Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και των υπόλοιπων διαδικασιών έγινε η τελετή τη θεμελίωσης του κτηρίου  παρουσία εκπροσώπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του τότε Εισαγγελέα Εφετών. Η ανέγερση άρχισε και συνεχίστηκε αλλά το κτήριο που κτίστηκε ουδέποτε παραχωρήθηκε για τη συγκεκριμένη χρήση. 

 

Ακάλυπτοι και σήμερα οι κρατούμενοι.


Σήμερα όμως, 16 χρόνια μετά την πρώτη απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου και 5 χρόνια μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης ,  τίποτε από αυτά δεν έχει υλοποιηθεί. Το κτίριο χρησιμοποιείται για νεκροτομείο! Πρόκειται δηλαδή για ένα Κέντρο Υγείας «φάντασμα» που υπάρχει μόνο στα χαρτιά, ενώ η πραγματικότητα, σήμερα, όπως την περιγράφουμε στη συνέχεια είναι τραγική.

Τι απέγινε άραγε το προσωπικό, καλύφθηκαν ποτέ αυτές οι θέσεις ; Και τι απέγιναν εκείνες οι πιστώσεις ; Πού διατέθηκαν; Και γιατί εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να χάνονται ανθρώπινες ζωές;

Η κατάσταση σήμερα: Η περίθαλψη των κρατουμένων καταδίκων, υποδίκων ή αλλοδαπών αιτούντων άσυλο σήμερα μέσα στις φυλακές ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη. Οφείλεται στην απουσία ιατρικού προσωπικού για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών και στην έλλειψη στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, την οποία θα εξασφάλιζε ένα Ειδικό Κέντρο Υγείας.

Κρατούμενοι και δικαίωμα υγείας.

Σύμφωνα με το ισχύον Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 21, Κοινωνικά δικαιώματα): «[...] Το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών [...],και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία  της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων. Ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 1 του ισχύοντος Σωφρονιστικού Κώδικα . :  «[...] Οι κρατούμενοι δεν έχουν άλλες υποχρεώσεις ούτε υπόκεινται σε άλλους περιορισμούς των δικαιωμάτων τους, εκτός από αυτούς που προβλέπονται ρητά στον παρόντα Κώδικα και στις κατ΄ εξουσιοδότησή του εκδιδόμενες κανονιστικές πράξεις. , ενώ σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1. : «[...] Κατά την εκτέλεση της ποινής δεν περιορίζεται κανένα άλλο ατομικό δικαίωμα των κρατουμένων εκτός από το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία…2. Οι κρατούμενοι δεν εμποδίζονται, λόγω της κράτησής τους, στην [...] άσκηση των δικαιωμάτων που τους αναγνωρίζει ο νόμος,[...]».

Στην προκείμενη περίπτωση, η  μη λειτουργία του συγκεκριμένου ΕΚΥ αποτελεί αδικαιολόγητη παράλειψη.

Λαμτσίδης Μανώλης: Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης