Skip to main content

Kέντρο Ψηφιακής Αγροτοδιατροφής από τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης

Η Ζώνη Καινοτομίας μπαίνει στα Digital Innovation Hubs των Περιφερειών της ΕΕ. Έτοιμοι οι φάκελοι για να προχωρήσει το έργο.

Περιεχόμενο αποκτάει επιτέλους ο θύλακας της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης καθώς η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας(ΑΖΚ), αξιοποιεί την Κοινοτική πρωτοβουλία για την δημιουργία digital innovation hubs στις Περιφέρειες της Ευρώπης, προχωρώντας πρώτη στη δημιουργία Κέντρου Ψηφιακής Αγροτοδιατροφής.

Η ΑΖΚ, που παλεύει από το 2014 να αξιοποιήσει τα 60 στρέμματα που της παραχώρησαν υπ. ΑΑ&Τ και ΕΛΓΟ Δήμητρα, έχει βρει τη φόρμουλα και είναι πλέον έτοιμη να βάλει την ψηφιακή τεχνολογία στην καινοτομική ανάπτυξη του κλάδου της Αγροτοδιατροφής, δημιουργώντας ένα εξειδικευμένο ερευνητικό hub για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών αλλά και νεοφυείς, αρκεί να κινητοποιηθεί η υπηρεσιακή μηχανή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο σημαντικό αυτό εγχείρημα που θα δώσει σάρκα και οστά στον περιλάλητο πρώτο θύλακα της ΑΖΚ, μια έκταση με ένα εγκαταλελειμένο κτηριακό απόθεμα, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Κόλλια - Τσαρουχά και ο πρόεδρος της ΑΖΚ Παντελής Αγγελίδης.

"Είμαστε μετά από πολλή προσπάθεια στην οδό ολοκλήρωσης και υλοποίησης του πρώτου Κέντρου Καινοτομίας της Αλεξάνδρειας Ζώνης. Αφορά έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της χώρας και της βόρειας Ελλάδας, την Αγροτοδιατροφή και πιστεύουμε ότι με την Ίδρυση του Κέντρου Ψηφιακής Αγροτοδιατροφής, η Θεσσαλονίκη θα προσελκύσει επενδύσεις αλλά και θα ενισχύσει τη θέση της σαν κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης", τόνισε η υφυπουργός.

Το Κέντρο Ψηφιακής Αγροτοδιατροφής, μπορεί σύντομα, ίσως και μέσα στο 2019, να πάρει σάρκα και οστά, αν επιτέλους η Πολιτεία, σε επίπεδο αρμοδίου υπουργείου και υπηρεσιών, δεν "παίξει καθυστερήσεις" και μπορέσει έτσι η ΑΖΚ να εκμεταλλευτεί το ενδιαφέρον που υπάρχει από πλευράς επιχειρήσεων αλλά και ερευνητικών εργαστηρίων του ΑΠΘ.

"Είναι έτοιμος ο φάκελος για την οριοθέτηση του θύλακα καινοτομίας και μέσα στο Μάιο τον καταθέτουμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ μέσα στο καλοκαίρι ή αμέσως μετά, θα υποβάλλουμε τη Μελέτη Σκοπιμότητας στο υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης για ένταξη της πρώτης φάσης του έργου, στο ΕΠΑνΕΚ", εξήγησε ο πρόεδρος της ΑΖΚ.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη σκοπιμότητας και το επιχειρησιακό σχέδιο εκπονείται από την Deloitte, ενώ το φάκελλο της οριοθέτησης και όλες τις σχετικές μελέτες έχουν εκπονήσει οι μελετητικές εταιρείες Εurotec ΑΕ και Δίκτυο ΑΕ.

Μεθοδικά η ΑΖΚ, προετοιμάστηκε για να μπορεί σήμερα να διεκδικεί, από την κυβέρνηση αλλά και την ΕΕ τη δημιουργία Κέντρου Ψηφιακής Αγροτοδιατροφής στη Θεσσαλονίκη.

Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης

"Έχουμε μπροστά μας δύο στόχους, αδειοδότηση και χρηματοδότηση. Με κανονικούς ρυθμούς περιμένουμε την έγκριση του φακέλου από το ΥΠΕΝ στο τέλος του 2018, αρχές 2019, ώστε στη συνέχεια να σταλεί στο ΣτΕ οπότε στα μέσα του 2019 να έχουμε και την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος", είπε ο κ. Αγγελίδης.

Η ΑΖΚ, σε πρώτη φάση θα επιδιώξει να αντλήσει από το ΕΠΑνΕΚ ή αν όχι, από την ΕΤΕπ, ποσό 47 εκατ.ευρώ, για τα έργα των βασικών υποδομών(δίκτυα, δρόμους εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού αποβλήτων) και δύο κτήρια συνολικά 2.800 τ.μ., μία Θερμοκοιτίδα start ups - food incubator και ένα συνεδριακό κέντρο.

Στο επόμενο στάδιο, η εγκατάσταση ερευνητικών τμημάτων επιχειρήσεων, θα απαιτήσει και τη δική τους επενδυτική συμμετοχή. Στο Κέντρο υπολογίζεται ότι θα μπορέσουν να δημιουργηθούν χώροι συνολικά 36.000 τ.μ., σε νέα κτήρια.

Δυστυχώς, από τα κτήρια που υπάρχουν σήμερα σε αυτή την έκταση των 60 στρεμμάτων και τα οποία καταλαμβάνουν τα 20 στρέμματα, μόνο ένα, το παλιό εργαστήριο του ΕΛΓΟ Δήμητρα, είναι αξιοποιήσιμο και θα αποκατασταθεί φέτος για να φιλοξενήσει τη διοίκηση και τις υπηρεσίες της ΑΖΚ. Από τα άλλα έξι που υπάρχουν, αποθήκες, οι τέσσερις είναι ακατάλληλες και θα έπρεπε, επειδή έχουν και αμίαντο, να κατεδαφιστούν, ενώ άλλες δύο μεγάλες αποθήκες είναι νοικιασμένες.

"Μας έδωσαν κτήρια μη αξιοποιήσιμα, έχουμε ήδη ζητήσει από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα να μας παραχωρήσει και παρακείμενη έκταση 40 στρεμμάτων", είπε ο κ, Αγγελίδης.

Για να "δουλέψει" το Κέντρο Ψηφιακής Αγροτοδιατροφής, η ΑΖΚ μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από ειδικά υποπρογράμματα του Horizon, που χρηματοδοτούν παροχή υπηρεσιών όπως νομικές, δικτύωσης, έκδοση πατεντών.

Αλλά κρίσιμο για την προσέλκυση εταιρειών είναι και το θέμα των κινήτρων, αίτημα παλιό που μπορεί να βρει λύση μόνο κεντρικά, από την κυβέρνηση και σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Η ΑΖΚ έχει συντάξει μία λίστα με 10 κίνητρα που θα βοηθούσαν στην προσέλκυση εταιρειών, με πρώτα σε σημασία τα ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα για τους εργαζομένους , τις flat ασφαλιστικές εισφορές και τη μειωμένη προσωπική φορολογία.

Στη συνέντευξη Τύπου τις μελετητικές εταιρείες εκπροσώπησαν: o κ. Γιώργος Χατζόπουλος την Eurotec, o κ. Τάκης Δούμας τη Δίκτυο Α.Ε και ο κ. Θοδωρής Παπακωνσταντίνου τη Deloitte.