Skip to main content

Κέντρο Αιμοδοσίας: Έλλειψη αίματος στα νοσοκομεία-Έκκληση σε εθελοντές

Το ΕΚΕΑ εξηγεί ότι υπάρχουν περίοδοι, όπως το καλοκαίρι και οι γιορτές που παρατηρείται μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών ωστόσο φέτος είχαμε 2 επιπλέον.

Έλλειψη αίματος παρατηρείται στα ελληνικά νοσοκομεία αλλά και στα νοσοκομεία ευρωπαϊκών χωρών εξαιτίας της «ασυνήθιστης δριμύτητας» κακοκαιρίας και της επιδημίας γρίπης, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Χάρις Ματσούκα.

Η κα. Ματσούκα εξηγεί ότι υπάρχουν περίοδοι, όπως το καλοκαίρι και οι γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα), που παρατηρείται μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών, ωστόσο φέτος είχαμε και δύο επιπλέον λόγους (κακοκαιρία και γρίπη) που επιδείνωσαν το πρόβλημα, το οποίο έχει επιπτώσεις στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς από Μεσογειακή Αναιμία.

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατάσταση που έχει προκύψει, το ΕΚΕΑ προχώρησε σε αναδιανομή των αποθεμάτων που υπάρχουν, ανάλογα με τις ανάγκες.

Απευθύνει έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες να προσέλθουν για να δώσουν αίμα. Παράλληλα, το ΕΚΕΑ προγραμματίζει εξορμήσεις αιμοδοσίας.Τον περασμένο χρόνο συλλέχθηκαν από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας 550.000 μονάδες αίματος, ενώ η εισαγωγή αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό ανήλθαν σε 25.000 μονάδες αίματος.

Η πρόεδρος του ΕΚΕΑ αναφέρει,επίσης, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας μητρώου εθελοντών αιμοδοτών, το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα δίνει τη δυνατότητα στο ΕΚΕΑ να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τις ανάγκες και τις ελλείψεις και να παρεμβαίνει για να καλύπτει τα κενά.