Skip to main content

Καινοτομίες από μαθητές από όλη την Ελλάδα στο Νόησις

Ένα σύστημα διάγνωσης σε ασθενείς με καρκίνο μαστού και ένα «έξυπνο» μπαστούνι για τυφλούς μεταξύ των καινοτομιών του Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής

Ένα σύστημα διάγνωσης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, ένα «έξυπνο» μπαστούνι για τυφλούς αλλά και καινοτομίες σε προβλήματα μετακίνησης αλλά και περιβαλλοντικής υποβάθμισης θα είναι κάποια από τα επιτεύγματα που θα παρουσιασθούν σήμερα στη δεύτερη ημέρα του 9ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Χθες προσφυγόπουλα από τις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ) Λαγκαδικίων και Προφήτη παρουσίασαν το πρότζεκτ τους «We can change the world» (Μπορούμε ν αλλάξουμε τον κόσμο). Πρόκειται για ένα πρωτότυπο video αφορμή για το οποίο στάθηκε ένα γράμμα από τη μακρινή Αυστραλία. Μαθητές από την άλλη άκρη της γης κυριολεκτικά, ενθάρρυναν τους πρόσφυγες και εκείνοι βελτίωσαν τα αγγλικά τους ανταλλάσσοντας επιστολές.

Πρόσφυγες από το Αφγανιστάν από τη Δομή του Αγίου Αθανασίου, αναφέρθηκαν στις συνθήκες σκληρής ζωής που άφησαν πίσω τους και περιέγραψαν ένα 24ωρό τους που το περνούν με μαθήματα αγγλικών, ελληνικών και κομπιούτερ αλλά και δραστηριότητες όπως η μουσική, το τραγούδι, το ράψιμο.

«Είναι πολύ συγκινητικό και ελπιδοφόρο αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στα σχολεία» τόνισε η Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, και συμπλήρωσε πως «η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει την προσπάθεια που κάνει η χώρα μας σε περίοδο οικονομικής κρίσης να αγκαλιάσει τους πρόσφυγες»  

Ένα ρομποτικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για ασφαλείς πτήσεις, το Smart Check –in παρουσίασε με τη σειρά της η ομάδα Roborockers του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. To ρομποτικό σύστημα κατηγοριοποιεί τις αποσκευές και ταυτόχρονα τις ελέγχει διαχωρίζοντας αυτές που θεωρούνται πιο επικίνδυνες σε περίπτωση τρομοκρατικών ενεργειών. Το αυτοματοποιημένο σύστημα επισημαίνει τις αποσκευές των διακομιστικών πτήσεων (transit) με ένα ειδικό κόκκινο χρώμα και στη συνέχει γίνεται περαιτέρω έλεγχός τους. Επιτυγχάνεται έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και εξοικονόμηση χρόνου.  

Την έναρξη του 9ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής κήρυξαν χθες ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ανανιάδης και ο Πρόεδρος του ΝΟΗΣΙΣ καθηγητής Μιχάλης Σιγάλας, λέγοντας πως δίνεται μια μοναδική ευκαιρία στους μαθητές να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα τις εργασίες τους. Τον λόγο πήρε και ο Πρόεδρος του Σωματείου Φίλοι του Ιδρύματος Κ.Δ.Ε.Μ.Τ Αντώνης Τρίμης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες της νέας γενιάς αλλά και στις προοπτικές της.

Τις εργασίες του 9ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής άνοιξε το συγκρότημα του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών.

Στο Συνέδριο που ξεκίνησε την Τρίτη 25 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 28 Απριλίου Παρασκευή, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις (6ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης Θέρμης), συμμετέχουν συνολικά 2746 μαθητές και 413 εκπαιδευτικοί  από 149 σχολικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας