Skip to main content

Ρεύμα καινοτομίας από τις πηγές της Νάουσας «ηλεκτρίζει» την Ευρώπη

Καινοτόμες προτάσεις για την αξιοποίηση των ΑΠΕ σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη στις Βρυξέλλες.

Πόλη-πρότυπο έξυπνης ενεργειακής συμπεριφοράς φιλοδοξεί να γίνει η Νάουσα με την αξιοποίηση των πηγών του Βερμίου στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού για την ενεργειακή αναβάθμισή της.

Όπως εξήγησε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης, το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση σύγχρονων υδροστρόβιλων που θα μετατρέπουν το νερό σε ηλεκτρική ενέργεια και στη συνέχεια θα το διοχετεύουν στο δίκτυο ύδρευσης.

Η καινοτομία συνίσταται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά θα παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια μέσα από δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης – κάτι αντίστοιχο αλλά μικρότερης κλίμακας έχει εφαρμοστεί πιλοτικά στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ.

«Λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς, κατά την πτώση του νερού από τις πηγές της Νάουσας δημιουργείται μεγάλη κινητική ενέργεια την οποία μέχρι τώρα εκτονώνουμε με τα φρεάτια, χωρίς να την αξιοποιούμε περαιτέρω. Με το project αυτό και μειώνεται η πίεση του νερού και θα παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια την οποία στη συνέχεια θα πουλάμε», είπε ο κ. Κουτσογιάννης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, παρουσία της επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για το νερό Εσθέρ ντε Λάνγκε και του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο του δήμου Νάουσας απέσπασε τα εγκωμιαστικά σχόλια της κ. Ντε Λάνγκε (είναι, επίσης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ολλανδίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), η οποία σημείωσε ότι τέτοια projects δείχνουν ότι ακόμα κι ένας μικρού μεγέθους φορέας μπορεί να αυτενεργεί και να πρωτοπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη και, στα δεξιά της, ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης

Εκτιμάται ότι με τη λειτουργία των εννέα μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, που θα παράγουν 2,5 MW ετησίως, ο δήμος Νάουσας θα έχει ετήσιο οικονομικό όφελος 1,4 εκατ.ευρώ. Για να γίνει κατανοητό πόσο σημαντικό είναι αυτό το ποσό για τη Νάουσα, αρκεί να σημειωθεί ότι πέρυσι στον δήμο εισέρρευσε για έργα ποσό μόλις 460 χιλ ευρώ.

«Θέλουμε να εφαρμόσουμε στη Νάουσα ένα πρόγραμμα αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορεί να γίνει μοντέλο για πόλεις και χωριά σε όλη την Ευρώπη», είπε ο κ. Κουτσογιάννης.

Το project, ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί με δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η οποία έχει δώσει την προέγκρισή της με πολύ ευνοϊκούς μάλιστα όρους. Ο δήμος θα αιτηθεί από την ΕΤΕπ δάνειο ύψος 6,7 εκατ. ευρώ, καθώς θέλει να χρηματοδοτήσει κι άλλα ενεργειακά έργα, όπως τα φωτοβολταϊκά σε όλα τα δημοτικά κτήρια, η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου μέσω επίσης του δικτύου ύδρευσης μέχρι και η δημιουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στην ίδια εκδήλωση ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου Θεόδωρος Λίλας παρουσίασε την πλωτή πλατφόρμα αφαλάτωσης με αιολική ενέργεια που έχει λειτουργήσει πιλοτικά στην Ηρακλειά Νάξου, έργο κόστους 2,8 εκατ. ευρώ με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση της τάξης του 60%.

Στην τοποθέτησή της η κυρία Σπυράκη τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει άλλο νερό», προσθέτοντας ότι η εξοικονόμηση και επαχρησιμοποίησή του είναι επιβεβλημένες.

Με δράσεις όπως η σημερινή η ευρωβουλευτής της ΝΔ αναδεικνύει στην καρδιά της Ευρώπης ότι υπάρχουν πρωτοπόρες ελληνικές προτάσεις που μπορούν να έχουν απήχηση στο εξωτερικό και να αποτελέσουν βέλτιστες πρακτικές για ανάλογες προτάσεις σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.