Skip to main content

Κένυα: Εννέα νεκροί στις διαδηλώσεις κατά του εκλογικού αποτελέσματος

Η αντιπολίτευση και οι οπαδοί της εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες περί νοθείας και απάιτησαν να ανακηρυχθεί νικητής της αναμέτρησης ο Οντίνγκα.

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή του από πυρά, σε βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην Κένυα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι επανεκλέχτηκε πρόεδρος ο Οχούρου Κενυάτα, συγκεντρώνοντας το 54,27% των ψήφων, σύμφωνα με την καταμέτρηση.

Το πρωί του Σαββάτου ξέσπασαν νέες συμπλοκές σε παραγκουπόλεις του Ναϊρόμπι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ πολλοί οδικοί άξονες στη δυτική Κένυα είναι αποκλεισμένοι από διαδηλωτές.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters πως ένα κορίτσι σκοτώθηκε από την αστυνομία που εξαπέλυσε «σποραδικά πυρά» εναντίον διαδηλωτών στη συνοικία Ματάρε του Ναϊρόμπι.

Οπαδοί του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Ράιλα Οντίνγκα, βγήκαν στους δρόμους το βράδυ της Παρασκευής για να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα. Η αντιπολίτευση εξέφρασε έντονες διαμαρτυρίες περί νοθείας και απάιτησε να ανακηρυχθεί νικητής της αναμέτρησης ο Οντίνγκα.

«Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι δρόμοι είναι ανοικτοί. Όμως μόλις ανοίξουμε ξανά τους δρόμους, θα αρχίσουν ξανά να τους μπλοκάρουν και να καίνε ελαστικά. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μαζί τους. Όμως έχουμε πρόβλημα όταν μπλοκάρουν τους οδικούς άξονες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τάιτους Γιόμα, ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας του Κισούμου.