Skip to main content

Μπένος του ΚΕΕΛΠΝΟ: Γίνονται όλοι οι εμβολιασμοί στα προσφυγόπουλα

Ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ δήλωσε στη Voria.gr ότι το Ωραιόκαστρο δεν ήταν στους σχεδιασμούς για το πρόγραμμα ένταξης προσφυγόπουλων.

Στη διαβεβαίωση ότι υλοποιείται κανονικά το πρόγραμμα εμβολιασμού των προσφυγόπουλων για τις παιδικές αρρώστιες σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και Παιδείας προχώρησε μιλώντας στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Ιατρικής Αλέξης Μπένος. «Κάνουμε τη δουλειά μας κανονικά. Προχωρούμε βήμα – βήμα να καλύψουμε όλα τα παιδιά που θα μπουν στα σχολεία σε ενταξιακές τάξεις», σημείωσε κληθείς να σχολιάσει τις έντονες ανησυχίες που εκφράζονται από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων τριών δημοτικών σχολείων του δήμου Ωραιοκάστρου αλλά και τον δήμαρχο Αστέριο Γαβότση για την πρόκληση ασθενειών από την ένταξη παιδιών προσφύγων στα σχολεία.

Στην διαβεβαίωση ότι τα παιδιά των προσφύγων στο Ωραιόκαστρο είναι εμβολιασμένα και υγιή προχώρησε με ανάρτησή του στο facebook και ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης. Σύμφωνα με τον κ.Κανάκη, η εικόνα από τα ιστορικά και τις μετρήσεις των παιδιών δείχνει έναν παιδικό πληθυσμό απολύτως υγιή και ο εμβολιασμός που έχει γίνει από τους Γιατρούς του Κόσμου και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, είναι πλήρης.

«Το Ωραιόκαστρο δεν ήταν μέσα στον σχεδιασμό για πρόγραμμα ένταξης»

Την ίδια στιγμή, ο κ.Μπένος με δηλώσεις του στη Voria.gr σημειώνει ότι το Ωραιόκαστρο δεν ήταν μέσα στους σχεδιασμούς για το πρόγραμμα ένταξης προσφυγόπουλων στα σχολεία. «Δεν έχει μπει καν θέμα ότι θα μπουν σε σχολείο στο Ωραιόκαστρο. Δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα δημιουργίας ενταξιακών τάξεων. Δεν έχει καμία σχέση, απλά ο δήμαρχος κάνει την πολιτική του καριέρα», επισήμανε ο κ. Μπένος, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες καταστάσεις.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής διευκρίνισε στη Voria.gr ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει επίσημος σχεδιασμός του υπουργείου αναφορικά με το ποια σχολεία θα απορροφήσουν τα προσφυγόπουλα, ενώ αναμένει την αντίστοιχη ΚΥΑ τις προσεχείς μέρες, προκειμένου το υπουργείο να δουλέψει πάνω σε αυτή.

Ο ίδιος, πάντως, όπως είχε δημοσιεύσει η Voria.gr στις 3 Σεπτεμβρίου, είχε δηλώσει ότι στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας είναι περίπου 2.000 προσφυγόπουλα των κέντρων φιλοξενίας να απορροφηθούν σε δημοτικά σχολεία όμορων δήμων, μεταξύ αυτών και στον δήμο Ωραιοκάστρου. Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει ότι θα μεταφερθούν στους δήμους Θεσσαλονίκης, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού, Θέρμης, Λαγκαδά, Δέλτα και Βόλβης.

Η Voria.gr είχε αναδείξει από τότε την έλλειψη ενημέρωσης και συνεννόησης αναφορικά με το κυβερνητικό σχέδιο ένταξης των προσφυγόπουλων σε σχολικά κτήρια τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Η απουσία ενημέρωσης και έγκαιρου σχεδιασμού όχι μόνο δημιούργησε συνθήκες μπάχαλου, μεταξύ κυβέρνησης και δήμων της Θεσσαλονίκης αλλά οδήγησε και στις γνωστές αντιδράσεις από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων που έφθασαν να απειλούν με καταλήψεις δημοτικών σχολείων σε περίπτωση ένταξης προσφυγόπουλων σε σχολικές μονάδες.