Skip to main content

ΚΕΔΕ: Συστήνεται επιτροπή για την καταγραφή των κόκκινων δανείων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης αναλαμβάνει την πρωτοβουλία προκειμένου να διασφαλιστεί μία ομπρέλα προστασίας των πολιτών, ό[ως αναφέρεται.

Πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς αναλαμβάνει η ΚΕΔΕ.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης, αποφασίστηκε ομόφωνα να συσταθεί ειδική επιτροπή, με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών και επιστημονικών εκπροσώπων, με αντικείμενο την καταγραφή και κατηγοριοποίηση των «κόκκινων» δανείων, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Πατούλης επισήμανε πως η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού αναλαμβάνει την πρωτοβουλία προκειμένου να διασφαλιστεί μία ομπρέλα προστασίας των πολιτών, μέσω μιας συμμαχίας της Αυτοδιοίκησης με τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. «Δεν θα επιτρέψουμε οι πολίτες να χάσουν τα σπίτια τους, από τα νομοθετικά κενά καθώς και από λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς».

«Σε αυτή τη δύσκολη για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας συγκυρία, οφείλουμε όλοι να κάνουμε ότι μπορούμε, χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς καλλιέργεια νέων ψεύτικων προσδοκιών» ανέφερε και πρόσθεσε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της, όπως κάνει άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, τους συμπολίτες μας που έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση. Οφείλει παράλληλα το Κράτος να διαχωρίσει αυτούς που έχουν αντικειμενική δυσκολία να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, από αυτούς που είναι συστηματικά κακοπληρωτές».

Θα δρομολογηθεί επίσης σειρά επαφών και συναντήσεων με την Τράπεζα της Ελλάδας και εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, με στόχο να ισχυροποιηθεί το κοινωνικό αίτημα για ανεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που θα προστατεύει δανειολήπτες, αλλά και εγγυητές των δανείων.

Η ΚΕΔΕ θα προτείνει την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς και την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα προβλέπει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης πώλησης του δανείου στον δανειολήπτη ή ένα άτομο που εκείνος θα υποδείξει.

Η Ένωση ζητεί επίσης να επανέλθει η νομοθετική διάταξη που δεν θα υποχρεώνει τους Δήμους να προβαίνουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών από τους δημότες τους, αλλά θα προβλέπει την εξάντληση της υποχρέωσης των Δήμων να βεβαιώνουν τις σχετικές οφειλές στις αρμόδιες ΔΟΥ.