Skip to main content

Και ξαφνικά η πολιτική στη Θεσσαλονίκη απέκτησε οπαδούς

Σεντόνια κι όχι ψηφοδέλτια γεμίζουν οι επίδοξοι υποψήφιοι για τις επόμενες εκλογές όποτε γίνουν στη Θεσσαλονίκη και σε όλα τα κόμματα.

Όποιος παρατηρήσει τις κινήσεις που γίνονται στην πολιτική σκακιέρα της Θεσσαλονίκης για τις επόμενες εκλογές (βουλευτικές, αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές) θα διαπιστώσει πως παρά την απογοήτευση για τις επιδόσεις των πολιτικών εμφανίζονται πολλοί περισσότεροι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν ενεργά στα κοινά σε σχέση με το παρελθόν. Ή που πιστεύουν ότι μπορούν να τα κάνουν καλύτερα ή που η συμμετοχή αυτή εξασφαλίζει οφέλη που οι υπόλοιποι δεν τα αντιλαμβανόμαστε εύκολα...

Απέκτησε ξαφνικά η πολιτική τόσο ενδιαφέρον; Τόσο ώστε να είναι κάποιος αποφασισμένος να συμμετάσχει σε εποχές που οι περισσότεροι απαξιώνουν τους πολιτικούς, που τους ρίχνουν το ανάθεμα για την κατάντια της χώρας, για το χάλι της καθημερινότητας, για τον αποδεκατισμό του ρόλου της Ελλάδας ως ισότιμου εταίρου στην ΕΕ; Μήπως πάλι είναι τόσο μεγάλη η ματαιοδοξία και ο ναρκισσισμός που η δεδομένη προβολή μέσα από αξιώματα γίνεται τόσο θελκτική; Ή ξαφνικά η διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο αυξήθηκε κατακόρυφα;

Αποφεύγω τις πονηρές σκέψεις για παράπλευρα οφέλη από τη συμμετοχή στα κοινά, όχι επειδή δεν υπάρχουν τέτοιες επιδιώξεις, αλλά επειδή αν μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση δεν θα αποφύγουμε τις θεωρίες συνωμοσίας κι αυτές οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Δείτε τι γίνεται σήμερα με το πολιτικό προσωπικό της περιοχής μας. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουν έρθει στο προσκήνιο μια σειρά από νέα πρόσωπα που όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δε συνοδεύτηκαν κι από αντίστοιχες αποχωρήσεις πολιτικών. Δε γίνεται ανανέωση, αλλά προσθήκες στο υπάρχον πολιτικό προσωπικό κι αυτό έχει το δικό του ενδιαφέρον.

Είναι τόσο μεγάλος ο διαγκωνισμός αυτή τη στιγμή για μια θέση σε ένα ψηφοδέλτιο της Α' και της Β' Θεσσαλονίκης σε όλα τα κόμματα για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές όποτε αυτές προκύψουν, που θα οδηγήσουν νομοτελειακά σε αποκλεισμούς, με μεγάλες ενοχλήσεις.

Για παράδειγμα (προτού γίνουν οι όποιες αλλαγές με το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών) για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης καταγράφουμε το ενδιαφέρον τουλάχιστον τριπλάσιων από όσες είναι οι θέσεις. Από τώρα! Στο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είναι σε αναδιάταξη ο κομματικός μηχανισμός ακόμη, τα πράγματα είναι πιο συγκρατημένα. Τρομερά μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΠΑΣΟΚ και όλων των παρεμφερών σχημάτων, όπως και των υπολοίπων κομμάτων, με εξαίρεση ίσως το Ποτάμι, που επίσης έχει πολλούς υποψήφιους, αλλά όχι τόσους ώστε να προκαλεί έκπληξη (π.χ. διπλάσιους). Υπάρχουν και τα νέα κόμματα, όπου πολλοί θα μπορέσουν να βρουν στέγη, χωρίς όμως γι' αυτά να καταγράφεται προς το παρόν μαζικό ενδιαφέρον...

Στον πειρασμό να αναφέρω ονόματα δεν θα μπω (ακόμη). Πέρα πάντως από τα γνωστά (οι υποψήφιοι των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, κομματικά στελέχη που ανέλαβαν θέσεις ευθύνης, αυτοδιοικητικοί με βλέψεις για την κεντρική πολιτική σκηνή, στελέχη με ένσημα στον κομματικό μηχανισμό και φίλα προσκείμενοι στις ηγεσίες των κομμάτων που δεν είχαν υπάρξει ξανά υποψήφιοι) υπάρχει μια σειρά στελεχών, που κινούνται με εμφανή στόχο την εγγραφή πολιτικού αποτυπώματος για μια θέση στο επόμενο ψηφοδέλτιο της παράταξής τους.

Κάτι ανάλογο γίνεται και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Εκεί τα πράγματα είναι πιο ρευστά και τα περιθώρια πολύ πιο μεγάλα για νέες εισόδους και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στην πρωτοβάθμια, στους 14 δήμους. Πολύ ενδιαφέρον έχουν τα νέα σχήματα που εμφανίστηκαν ή ετοιμάζονται να ξεπηδήσουν για να διεκδικήσουν τις διοικήσεις Περιφέρειας και Δήμων, όπου γίνονται λίστες ενδιαφερόμενων. Μαθαίνω ότι οι λίστες είναι μακροσκελείς ακόμη και σε σχήματα που έχουν πολιτικό στίγμα, όμως δεν εκπροσωπούν συγκεκριμένο κόμμα και είναι βέβαιο πως θα κατέλθουν με την ταμπέλα του ανεξάρτητου.

Μέχρι και ονόματα επίδοξων διεκδικητών μιας θέσης στην επόμενη ευρωβουλή άκουσα από τη Θεσσαλονίκη... Κι όλο αυτό το ενδιαφέρον με άδηλο τον χρόνο των επόμενων βουλευτικών εκλογών και με τουλάχιστον τρία χρόνια για τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Όλες αυτές οι βλέψεις δεν είναι καθόλου κακές, υπό την προϋπόθεση όμως ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι (μιλάμε για εκατοντάδες) συνοδεύουν τις προθέσεις τους κι από ανάλογη διάθεση προσφοράς στον τόπο και τους συμπολίτες τους.

Λυπάμαι που θα το πω –χωρίς καμιά διάθεση απαξίωσης- αλλά στις συζητήσεις δε διαπιστώνω ότι αυτό αποτελεί τον πρώτο λόγο για την πολιτική ενεργοποίησή τους. Τα ελατήρια που ξεχωρίζουν είναι άλλα. Και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις είναι μίζερα μικροκομματικά ή προσωπικής προβολής. Ή ακόμη χειρότερα η υπερφίαλη και αβάσιμη σε επίπεδο επιχειρημάτων λογική ότι μπορούν να τα κάνουν καλύτερα από τους σημερινούς. Δε θέλω να κόψω φτερά και προσδοκίες, ούτε να απογοητεύσω, αλλά μιλάμε για ένα πολιτικό προσωπικό σήμερα, που είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ανανεωμένο και πίστευε ακριβώς το ίδιο πράγμα όταν έμπαινε ενεργά στην πολιτική...

Για να πιστέψω ότι κάποιος που θα ζητήσει σε οποιαδήποτε περίπτωση την ψήφο μου θέλει πραγματικά να προσφέρει από μια θέση θα πρέπει να καταλάβω ότι έχει όραμα, σχέδιο, ότι υπηρετεί μια προοπτική πολύ συγκεκριμένη και ότι βάζει συγκεκριμένους στόχους. Ανεξάρτητα από την πολιτική ή κομματική τοποθέτησή του.

Εύχομαι όλοι αυτοί που σήμερα επιδιώκουν να αποκτήσουν έναν τίτλο (βουλευτής, δήμαρχος, αντιδήμαρχος, σύμβουλος, ευρωβουλευτής κτλ.) να σκεφτούν προτού διεκδικήσουν την ψήφο μας τις ικανότητες που έχουν (όχι σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, καθένας τις δικές του) και τι θέλουν να πετύχουν με την εκλογή τους. Αλλιώς, από φελλούς γεμίσαμε και έκαναν πολύ κακό σε όλους μας... Κι αυτό το αίσθημα είναι γενικευμένο και ακομμάτιστο. Οπότε και η απογοήτευση θα είναι πολύ βαριά...