Skip to main content

Κι όμως, το παράλληλο πρόγραμμα έρχεται ξανά στο προσκήνιο!

Βιάζεται να ανοίξει τη συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση το Μαξίμου - Ο ρόλος που διαδραματίζει η εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία.

Για την ελληνική κυβέρνηση ο κύβος ερρίφθη και οι αποφάσεις έχουν ληφθεί: Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το οικονομικό επιτελείο, θέλουν να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος των προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης, για να ανοίξει η συζήτηση του δεύτερης, που θα οδηγήσει στη ρύθμιση για το χρέος και στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι μόνο έτσι θα επιτευχθεί η άρση της αβεβαιότητας γύρω από την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στην υλοποίηση και του παράλληλου κυβερνητικού προγράμματος, οι δράσεις του οποίου προσκρούουν έως τώρα στις έντονες αντιρρήσεις της τρόικας. Μπορεί για τους δανειστές αυτή η διάσταση σχεδόν να μην υπάρχει, όμως για την Αθήνα παίζει πρωτεύοντα ρόλο!

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά βιάζεται γιατί θέλει να προλάβει κάτι ακόμα. Ως γνωστόν, η γερμανική κυβέρνηση έχει μπροστά της εκλογές (το φθινόπωρο του 2017) και τα μηνύματα που εισπράττει στο εσωτερικό της δείχνουν ότι δεν θα είναι ομαλός ο δρόμος της. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θέλει να εμφανιστεί ότι προχωρεί σε παραχωρήσεις προς την Ελλάδα. Γι αυτό η Αθήνα βιάζεται να προλάβει τις διευθετήσεις των ανοικτών μετώπων, πριν η προεκλογική συζήτηση στο Βερολίνο μπει στην τελικής της ευθεία.

Γι αυτό, στην κυβέρνηση θέλουν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες να κλείσουν τα τελευταία προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, ώστε το Euroworking Group της 29ης Σεπτεμβρίου να εγκρίνει την αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ και να ακολουθήσει στις 17 Οκτωβρίου η έναρξη του δεύτερου ελέγχου.