Skip to main content

Ετοιμάζονται 20 ανταλλαγές ομολόγων - Μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές

Στόχος να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας 12 με 14 δισ. ευρώ για την περίοδο των 9 με 12 μηνών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Παρά τις διαψεύσεις, η Ελλάδα εξετάζει την ανταλλαγή 20 μικρών ομολογιακών εκδόσεων του 2012 με τέσσερις ή πέντε νέες εκδόσεις, καθώς προετοιμάζεται να επιστρέψει σε τακτική χρηματοδότηση από τις αγορές.

Στόχος είναι κατ' αυτόν τον τρόπο να δημιουργηθεί ένα 'μαξιλάρι' ασφαλείας 12 με 14 δισ. ευρώ για την περίοδο των 9 με 12 μηνών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Για την ιστορία θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα 20 προς ανταλλαγή ομόλογα είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI και τώρα πλησιάζει η ώρα για τις λήξεις τους.

Η πρώτη ανταλλαγή, όπως πληροφορούμαστε από αρμόδιες πηγές, θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο. Ηδη οι σχετικές προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει. Εννοείται ότι το υπουργείο Οικονομικών, επισήμως, διαψεύδει την πληροφορία, αλλά συνήθως αυτό συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Οτιδήποτε το αντίθετο θα ήταν που θα προκαλούσε εντύπωση. Πάντως, αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, που θέλουν να μάθουν πληροφορίες αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που ετοιμάζονται.

Ο λόγος; Κυρίως γιατί από το 5ετές ομόλογο που εξέδωσε τον Ιούλιο η Ελληνική Δημοκρατία, όσοι επενδυτές το αγόρασαν ήδη βγάζουν κέρδος περίπου 1,5%. Για τα δικά τους δεδομένα, είναι πολύ υψηλό.