Skip to main content

Και ο Πρεμ Γουάτσα στις διαπραγματεύσεις για τον Μαρινόπουλο

Η Fairfax φέρεται να βρίσκεται σε επαφές με τον Σκλαβενίτη - Πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονο ενδιαφέρον και από άλλα ξένα funds

Σε ενταντικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σκλαβενίτη και τραπεζών για τον Μαρινόπουλο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στις διαβουλεύσεις παίρνει μέρος και η Fairfax του Καναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η Fairfax, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα (έχει επενδύσει στη Eurobank, την Grivalia, τον Μυτιληναίο και στην Praktiker Ελλάς) είναι σε επαφές με τον Σκλαβενίτη, προκειμένου είτε να αποκτήσει ποσοστό στην εταιρεία είτε να συμμετάσχει στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί για τη διάσωση του Μαρινόπουλου.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονο ενδιαφέρον και από άλλα ξένα funds που θέλουν να πάρουν μέρος στην εξυγίανση του μεγαλύτερου λιανέμπορου της χώρας από πλευράς αριθμού καταστημάτων.

Το ενδεχόμενο ύπαρξης δεύτερου επενδυτή άφησε ανοιχτό χθες και ο υπουργός Οικονομίας, Γ.Σταθάκης, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους επισήμανε ότι είναι πιθανόν να εμπλακούν νέοι επενδυτές. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Μαρινόπουλου. Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες για θετική έκβαση στον κύκλο των διαπραγματεύσεων, που περιλαμβάνει φυσικά τις τράπεζες, την εταιρεία και πιθανόν νέους επενδυτές στην εταιρεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Η είσοδος δεύτερου επενδυτή, του διαμετρήματος του καναδού μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος αποδεδειγμένα διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα, φαίνεται πως είναι κομβικής σημασίας, καθώς εκτιμάται πως θα επιμερίσει το ρίσκο και παράλληλα θα πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες επιτυχία του εγχειρήματος.

Επιπλέον, εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, καθώς ένα τέτοιο deal θα στείλει σήμα στις διεθνείς αγορές ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και μετατρέπεται σε πόλο έλξης σοβαρών επενδυτών, σημειώνει η εφημερίδα.

Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν στο τράπεζι αναφέρει πως το σχέδιο προβλέπει «κούρεμα» των απαιτήσεων των προμηθευτών από 50% έως 60% στις απαιτήσεις των προμηθευτών (ανάλογα με την περίπτωση), οι οποίες υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 700 εκατ. ευρώ, αναδιάρθρωση δανείων ύψους 200 εκατ. ευρώ με συμφερότερους όρους αλλά και ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα εξοφληθούν σε 180 δόσεις.

Επιπλέον, ο νέος επενδυτής θα πριμοδοτηθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση μεταξύ 300 και 350 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επαναφέρει το σύνολο των σημείων της πολύπαθης αλυσίδας σε κανονικά επίπεδα λειτουργίας και να βάλει τέλος στη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα ράφια των καταστημάτων της. Αυτό, ωστόσο δεν σημαίνει πως κάποια σημεία μπορεί να κλείσουν ή να μεταβιβασθούν στον ανταγωνισμό.