Skip to main content

Και με τους Αμερικανούς εξοργισμένος ο... σουλτάνος Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε πάλι με ασιατική πονηριά να εμπλέξει το ΝΑΤΟ στο μεταναστευτικό ζήτημα. Τι εισέπραξε από τις ΗΠΑ.

Τον ανέχονται για καιρό οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι, και είναι προφανές πως ετοιμάζουν σχέδια αλλαγής της στάσης της Τουρκίας χωρίς τον Ερντογάν. Δεν την χρειάζονται πλέον για τις επιχειρήσεις στην Ασία, έπαψε το τουρκικό κράτος να αποτελεί «υπόδειγμα κοσμικού ισλάμ», όπως επί δεκαετίες το προπαγάνδιζαν, όμως η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί το ισχυρότερο «πρόφραγμα» (όπως είχε αποκαλέσει ο Πολύβιος την Μακεδονία) ως προς την επιχειρούμενη κάθοδο των Ρώσων στην Μεσόγειο, όχι μόνον με τον στόλο.

Επιχείρησε ο Ερντογάν να εμπλέξει το ΝΑΤΟ με την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους. Πίστευε πως η Συμμαχία θα έσπευδε να πάρει το μέρος της Τουρκίας, εμποδίζοντας τους Ρώσους να αναπτυχθούν στην Συρία. Το μόνο που εισέπραξε από τους Αμερικανούς ήταν η σύσταση να «χαμηλώσουν οι τόνοι». Και από εκεί άρχισε το δράμα του σουλτάνου, αλλά και η αντίστροφη μέτρηση για διαμελισμό της χώρας του.

Προχθές, επιχείρησε πάλι με ασιατική πονηριά να εμπλέξει το ΝΑΤΟ στο μεταναστευτικό ζήτημα. Βλέποντας ότι η Ελλάδα ανθίσταται -πόσο ακόμη;- στο αίτημά του να υπάρξουν κοινές περιπολίες του ελληνικού Λιμενικού με την τουρκική Ακτοφυλακή, στην ουσία δηλαδή συνδιαχείριση στο Αιγαίο, ζήτησε από το ΝΑΤΟ να αναλάβει ενεργό ρόλο στο μεταναστευτικό ζήτημα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ως μέλη του ΝΑΤΟ οι δύο χώρες θα υποχρεωθούν από την συμμαχία να συνεργαστούν, με τους τουρκικούς όρους.

Φαίνεται όμως, πως τα σχέδια των Αμερικανών στην περιοχή μας, γίνονται χωρίς την Τουρκία, αλλά και προς ζημία της. Γι’ αυτό και ο Ερντογάν, σε κατάσταση πανικού πλέον, έθεσε και στους Αμερικανούς το δίλημμα, καλώντας τους να επιλέξουν αν ο πραγματικός σύμμαχός τους είναι οι Κούρδοι ή η Άγκυρα. «Πώς μπορούμε να σας εμπιστευτούμε; Εγώ είμαι ο εταίρος σας ή είναι οι τρομοκράτες στο Κομπάνι;», διαμήνυσε ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή στον τουρκικό Τύπο.

Η αφορμή, όπως είναι γνωστό, ήταν η απόφαση του Αμερικανού αντιπροσώπου στην συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, Μπρετ ΜακΓκούρκ, να επισκεφτεί πριν από λίγες ημέρες τις δυνάμεις του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), που προστάτευσαν το Κομπάνι από τους τζιχαντιστές και έχουν δώσει σειρά μαχών στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Συρίας, με την φωτογραφία από την επίσκεψη να δημοσιεύεται στα ΜΜΕ και να προκαλεί την οργή του Ερντογάν.

Ο οποίος, διαπιστώνει πως αφενός οι Ρώσοι με τις αεροπορικές επιδρομές ανοίγουν τον δρόμο ώστε να προελαύνουν τα συριακά στρατεύματα και οι Κούρδοι, απομακρύνοντας τους τζιχαντιστές από τα συροτουρκικά σύνορα, αλλά και τους Τουρκομάνους, τους οποίους χρησιμοποιεί εδώ και καιρό η Τουρκία εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, αλλά και για να παραμείνουν στα σύνορα, ώστε να μη καταληφθεί η περιοχή από τους Κούρδους.

Ο τουρκικός σχεδιασμός απέτυχε. Οι Ρώσοι κάνουν την «βρόμικη» δουλειά απομακρύνοντας τζιχαντιστές και Τουρκομάνους, οι δε Αμερικανοί αναγνωρίζουν εμμέσως τους Κούρδους της Συρίας ως την δύναμη που θα επιβραβευτεί όταν επέλθει ηρεμία στην περιοχή. Όλα αυτά, καθιστούν τον Ερντογάν περισσότερο επικίνδυνο από ποτέ. Το «πληγωμένο θηρίο» είναι ανεξέλεγκτο στις αντιδράσεις του.

Ο Μακεδών

ΥΓ. 1: Παρ’ όλα αυτά, οι Τούρκοι επιχειρούν και εντός των ΗΠΑ! Μεγάλη εκστρατεία υπέρ της Χίλαρι Κλίντον έχει οργανώσει το φιλοτουρκικό λόμπι των ΗΠΑ με την άμεση στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς η Άγκυρα έχει επενδύσει πάρα πολλά στην Κλίντον για την αμερικανική προεδρία. Σύμφωνα με την Milliyet, μόνο στην πολιτεία της Πενσυλβάνιας το φιλοτουρκικό λόμπι συγκέντρωσε 500.000 δολάρια για την προεκλογική της εκστρατεία στην πολιτεία αυτή.
Ο ηγέτης του φιλοτουρκικού λόμπυ δήλωσε: «Εμείς ζούμε στις ΗΠΑ και ενδιαφερόμαστε να εκλεγεί ένας πρόεδρος που θα υπηρετεί και τα συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και της μητέρας πατρίδας μας που είναι η Τουρκία».

ΥΓ.2: Κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Ερντογάν στις ΗΠΑ μεταξύ 29-31 Μαρτίου θα εγκαινιαστεί το πρώτο Τουρκικό-Ισλαμικό Κέντρο που θα φέρει κοντά όλους τους Μουσουλμάνους στις ΗΠΑ υπό μια στέγη, γράφει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT.
Το τέμενος το οποίο είναι το σημαντικότερο κτήριο του συγκροτήματος αναγέρθηκε σύμφωνα με την οθωμανική αρχιτεκτονική του 16ου αιώνα. Θα έχει δυο μιναρέδες και θα μπορέσουν να προσευχηθούν ταυτόχρονα 3 χιλιάδες άνθρωποι.

Μ.