Skip to main content

Και οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτός ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές προτείνουν μέλη των Οικολόγων Πράσινων, όμως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το Σαββατοκύριακο.

Στο συνέδριο του Σαββατοκύριακου, που θα γίνει στην Αθήνα, θα ξεκαθαριστεί η στάση που θα τηρήσουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στις επικείμενες εκλογές.

Στα μέλη του κόμματος, που μπήκαν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του προηγούμενου Ιανουαρίου, επικρατεί προβληματισμός εάν θα συμπορευτούν εκ νέου με το ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα κατεβάσουν αυτόνομη πράσινη πρόταση αυτή τη φορά. Ήδη είναι σε εξέλιξη οι περιφερειακές συνδιασκέψεις των μελών των Οικολόγων Πράσινων και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει γίνει και αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Οριστικές αποφάσεις δεν υπάρχουν. Από τη μια υπάρχουν τα στελέχη που θεωρούν ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και αυτή τη φορά, από την άλλη έχει ήδη κατατεθεί πρόταση για αυτόνομη κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές, με το αιτιολογικό ότι δεύτερη φορά μπορεί στην κοινωνία να σημαίνει ουσιαστικά και ενσωμάτωση. Παρά το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους (κ. Γιάννης Τσιρώνης), το κόμμα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και στον ίδιο όλο το προηγούμενο επτάμηνο, με μοχλό μια σειρά από ζητήματα, με τα οποία δε συμφωνούσε, ακόμη και σε επίπεδο αρχών. Ήδη προκαλεί σημαντικές τριβές η συμφωνία με τους κυνηγούς, ενώ υπάρχουν και μια σειρά άλλα θέματα που βάζουν όσοι προτείνουν να συγκροτηθούν ψηφοδέλτια των Οικολόγων Πράσινων σε όλη την Ελλάδα και να διεκδικήσουν αυτόνομα την ψήφο των πολιτών. Η δυναμική των Οικολόγων Πράσινων σε εκλογικό επίπεδο αυτή τη φορά είναι άγνωστη.

Εξάλλου, υπάρχει και η διάσπαση που είχε προηγηθεί, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχουν κατορθώσει να μπουν στη Βουλή. Στα χρόνια της... δόξας πάντως κατάφεραν να εκλέξουν ευρωβουλευτή, όμως το κόμμα μετά ακολούθησε φθίνουσα πορεία. Το μεγάλο πρόβλημα των στελεχών που είναι αρνητικοί στην ταύτισή τους με το ΣΥΡΙΖΑ και στην προεκλογική συνεργασία με είσοδο υποψηφίων στα ψηφοδέλτια είναι το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε από την κυβέρνηση καμιά από τις προγραμματικές δεσμεύσεις στη βάση των οποίων είχε γίνει η συνεργασία στις εκλογές του προηγούμενου Ιανουαρίου.

Όπως τόνισαν στελέχη των Οικολόγων Πράσινων στη Voria.gr, πέρα από τις προγραμματικές δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν υπάρχουν κι άλλα ζητήματα αποτρεπτικά για εκ νέου συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ σε προεκλογικό επίπεδο, όπως η ανυπαρξία σχεδίου διακυβέρνησης, η ανυπαρξία συνεργασίας μετεκλογικά, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να γίνουν χωρίς να επιβληθεί μνημόνιο, η ανυπαρξία προσανατολισμού είτε προς τη μη συμφωνία, είτε προς τη συμφωνία με τους εταίρους κτλ. Πάντως, όλοι στους Οικολόγους Πράσινους ανεξαρτήτως της θέσης που λαμβάνουν συμφωνούν πως μετεκλογική συνεργασία δεν μπορεί να απορριφθεί και πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.