Skip to main content

Μετρό Θεσσαλονίκης: Το σχέδιο για τα αρχαία στον σταθμό «Αγία Σοφία»

Μεταφέρεται η βόρεια είσοδος του σταθμού - Ο σχεδιασμός για τις αρχαιότητες που θα διατηρηθούν κατά χώραν και για αυτές που θα αποσπαστούν.

Συμφωνούν υπουργείο Πολιτισμού, Αττικό Μετρό Α.Ε. και Δήμος Θεσσαλονίκης στο πώς θα αξιοποιηθούν οι αρχαιότητες, τα νέα ευρήματα, που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό "Αγία Σοφία" του Μετρό.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. κ. Γιάννης Μυλόπουλος, υπάρχει κοινή θέση ότι στον συγκεκριμένο σταθμό θα έχουμε "και μετρό και αρχαιότητες, χωρίς καθυστερήσεις".

Στη σύσκεψη, εκτός από τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε., μετείχαν η γενική γραμματέας του υπ. Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, δέκα μέλη του ΚΑΣ αλλά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης .Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του πρωϊνού, τα μέλη του ΚΑΣ και η κ. Βλαζάκη πραγματοποίησαν αυτοψία στο εργοτάξιο του σταθμού "Αγία Σοφία", προκειμένου να σχηματίσουν καλύτερη εικόνα για τα νέα ευρήματα, υπολείμματα μίας μαρμαρόστρωτης πλατείας, τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα του σταθμού.

"Επεξεργαστήκαμε τα σενάρια για την αξιοποίηση των αρχαιοτήτων και είμαστε σύμφωνοι. Πρόκειται στην ουσία για την πρόταση της Αττικό Μετρό που εισηγείται την μεταφορά της βόρειας εισόδου του σταθμού κοντά στη συμβολή Αγίας Σοφίας και Εγνατίας και βορείως της οδού Εγνατίας", είπε ο κ. Μυλόπουλος προσθέτοντας ότι:

"Εκεί που αρχικά είχε χωροθετηθεί η βόρεια είσοδος, δηλαδή προς την πλευρά της οδού Πλάτωνος, το μεγαλύτερο μέρος των νέων αυτών ευρημάτων θα εκτεθεί κατά χώραν. Τα υπόλοιπα θα αποσπασθούν. Στην περιοχή της νότιας εισόδου, επειδή τα ευρήματα δεν κρίνονται τόσο σημαντικά, θα αποσπασθούν πιθανότατα ίσως και στο σύνολό τους".

Να σημειωθεί ότι λόγω της μετατόπισης της βόρειας εισόδου, αυτή περιορίζεται κατά το δυνατόν και οι επιβάτες θα έχουν πρόσβαση μόνο από κυλιόμενες σκάλες, ενώ βεβαίως θα υπάρχουν και όλες οι συνθήκες ασφαλούς κίνησης των. Στη νότια είσοδο, προς την πλευρά της οδού Καστριτσίου, εκτός από τις κυλιόμενες σκάλες, θα λειτουργεί και ανελκυστήρας για το κοινό.

Προκειμένου επί των παραπάνω θεμάτων να αποφασίσει το ΚΑΣ, απαιτούνται ορισμένες συμπληρωματικές μελέτες γι' αυτό το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου την Τρίτη 28 Μαρτίου και όχι την ερχόμενη 21 τρέχοντος, όπως είχε προγραμματιστεί.