Skip to main content

Καζάκης: Τα παραδοσιακά προϊόντα μιας οικογένειας από τα Γιαννιτσά που αγαπά τη γεύση

Η οικογένεια Καζάκη, με παράδοση 3 γενεών στην απόσταξη, φέρνει στην αγορά εδώ και λίγο καιρό σπιτικές σάλτσες ντομάτας και παραδοσιακά αλείμματα φρούτων

Ποντάρει σε εκείνη τη μοναδική στιγμή που το καπάκι ανοίγει και από το βαζάκι βγαίνουν όλα τα αρώματα του προϊόντος της. Εκεί θέλει να κερδίσει το στοίχημα και μέχρι στιγμής φαίνεται πως το πετυχαίνει. Η οικογένεια Καζάκη από τα Γιαννιτσά, με παράδοση τριών γενεών στην απόσταξη, έχει κάνει εδώ και μερικά χρόνια αισθητή την παρουσία της και στη μεταποίηση φρούτων και λαχανικών, φέρνοντας στην αγορά σπιτικές σάλτσες ντομάτας και παραδοσιακά αλείμματα βερίκοκου, φράουλας και μπανάνας.

Αξιοποιώντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά της περιοχής στην εποχή τους, κάποια και από δικές της καλλιέργειες, εφαρμόζοντας συνταγές από το παρελθόν και επενδύοντας στον χειροποίητο χαρακτήρα της παραγωγικής διαδικασίας θέλει να προσφέρει στους καταναλωτές προϊόντα αυθεντικά, χωρίς συντηρητικά, πηκτικά ή άλλα πρόσθετα, όπως λέει στη Voria ο Απόστολος Καζάκης, ο γιος της οικογένειας. Μάλιστα, φροντίζει ο εξοπλισμός της να διαχειρίζεται την πρώτη ύλη με τη λιγότερη δυνατή παρέμβαση. Για παράδειγμα για τις σάλτσες της αξιοποιεί τη συμπύκνωση υπό κενό, ώστε να κερδίζει σε αρώματα και χρώματα, να διατηρεί τα θρεπτικά στοιχεία της ντομάτας και να διαφοροποιείται στην αγορά. Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες βραβεύτηκε από τη Greek Taste Beyond Border ® (GTBB)  Organization με το βραβείο Αυθεντικής Ελληνικής Γεύσης, ενώ προσεχώς θα συμμετάσχει και σε άλλους διαγωνισμούς εκτός συνόρων. Η εταιρεία άλλωστε έχει κάνει ήδη τα πρώτα της βήματα στη Γερμανία και την Πολωνία και έχει επαφές και με τη Γαλλία, ενώ και μέσω της ομάδας των μικρών παραγωγών όπου ανήκει προσπαθεί να ενισχύσει περαιτέρω την εξωστρέφειά της.  



Για την ώρα οι κωδικοί της είναι οκτώ, όμως εντός του 2023 θα φτάσουν τους 20. Μάλιστα, σχεδιάζει και μια σειρά μαρμελάδων χωρίς ζάχαρη. Τα προϊόντα της βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κρήτη και αρκετά νησιά, ενώ μπορεί κανείς να τα βρει και μέσω του e-shop της.  

Από την κουζίνα της μαμάς Κωνσταντινιάς

Η οικογένεια Καζάκη άρχισε να πειραματίζεται με τα φρούτα και τα λαχανικά το 2015 και το 2018 βγήκε στην αγορά με τα πρώτα της προϊόντα. Με μακρά παράδοση στα αποστάγματα –τρεις γενιές στην παραδοσιακή απόσταξη- είχε πάντα επαφή με τη φύση, ενώ διατηρούσε καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων ντοματιές, αλλά και οπωροφόρα δέντρα. Από το 2002 ο γιος της οικογένειας, Απόστολος Καζάκης, ανέλαβε να «τρέξει» τις καλλιέργειες, όμως ως ανήσυχο πνεύμα δεν σταμάτησε εκεί. Η συνήθεια της μητέρας του Κωνσταντινιάς να φτιάχνει σπιτικές σάλτσες κάθε καλοκαίρι τού έδωσε το πρώτο ερέθισμα. Αρχικά θέλησε να τη διευκολύνει στη συνήθειά της αυτή, τελικά όμως αποφάσισε να προσφέρει λίγη από τη σπιτική γεύση που εκείνος απολάμβανε και στον υπόλοιπο κόσμο.



«Ήθελα να μεταφέρω αυτή την αίσθηση της οικογενειακής φροντίδας, της συνταγής της μαμάς που θα κάνει όποιον δοκιμάσει τα προϊόντα να αισθανθεί σαν στο σπίτι του» λέει ο Απόστολος Καζάκης.