Skip to main content

Βoutique ξενοδοχείο το «Σπίτι του Στρατηγού» στην Καβάλα

Το διατηρητέο οίκημα που για χρόνια ήταν η κατοικία του Μεράρχου, αλλάζει χρήση και γίνεται ξενοδοχείο με επενδυτή τον πρώην βουλευτή Ντίνο Κλειτσιώτη

Οκτώβριος του 2018 θα είναι, όταν το «Σπίτι του Στρατηγού», θα ανοίξει τις πόρτες του , όχι πλέον για τον διοικητή της Μεραρχίας, αλλά για τους τουρίστες, Έλληνες και ξένους που θα επιλέξουν το νέο boutique hotel για τη διαμονή τους στην Καβάλα.

Το εγχείρημα μετατροπής του διατηρητέου ακινήτου στο τμήμα της Παλιάς Πόλης, στη συνοικία της Παναγίας, ανήκει σε έναν Καβαλιώτη, τον οικονομολόγο – φοροτεχνικό και πρώην βουλευτή κ. Ντίνο Κλειτσιώτη, που αποφάσισε να τολμήσει επενδυτικά στον κλάδο του τουρισμού, ενοικιάζοντας από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας το συγκεκριμένο ακίνητο προκειμένου να το αναδείξει, αξιοποιώντας και τις επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου.

Το νεοκλασικό σπίτι, κτισμένο το 1903 και χαρακτηρισμένο διατηρητέο και νεότερο μνημείο,  βρίσκεται σε μία συνοικία που έχει τα χαρακτηριστικά παραδοσιακού οικισμού. Το οίκημα που ανήκει στο ΤΕΘΑ, βρίσκεται επί της οδού Θεοδώρου Πουλίδου 62, έχει συνολική επιφάνεια οικοπέδου 867,00 τμ και κτίσματος 612,40 τμ. Βγήκε σε πλειστηριασμό από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΕΘΑ και ο μοναδικός που κατέθεσε προσφορά ήταν ο κ. Κλειτσιώτης, εξασφαλίζοντας τη μίσθωση του ακινήτου για 20 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 20.

Όμως την ιδέα του Ντίνου Κλειτσιώτη για τη δημιουργία ενός πολυτελούς boutique ξενοδοχείου στην συνοικία της Παναγίτσας, υποστήριξε από την αρχή και ο κ. Ηρακλής Μεριτσίδης, φίλος του και καθηγητής πανεπιστημίου στη Ρωσία.

Όπως είπε στη Voria.gr o κ. Κλειτσιώτης, στο οίκημα, θα διαμορφωθούν, μετά την αποκατάστασή του και την αλλαγή χρήσης, έως 14 δωμάτια, ενώ θα αξιοποιηθεί και ο αύλειος χώρος.

«Το κτήριο, που είναι κυριολεκτικώς η βεράντα της Καβάλας, θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί με σεβασμό στην ιστορία του και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Έτσι θα κρατήσουμε την ίδια ονομασία οπότε και σαν ξενοδοχείο θα ονομάζεται ‘το Σπίτι του Στρατηγού’», είπε ο κ Κλειτσιώτης.

Για τη μετατροπή του οικήματος σε ξενοδοχείο, υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί συνολική επένδυση 600.000 ευρώ. Για την χρηματοδότηση του έργο θα κατατεθεί αίτηση υπαγωγής στον αναπτυξιακό και επιδότησης της επένδυσης κατά 50%. Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό και εξ’ ιδίων κεφαλαίων, ενώ σε περίπτωση που ο κ. Μεριτσίδης μπορέσει να μετέχει στην εταιρεία που θα διαχειρίζεται το ξενοδοχείο, θα αποφευχθεί η λήψη δανείου.

Όπως υπολογίζει ο κ. Κλειτσιώτης, θα απαιτηθεί διάστημα 7-8 μηνών για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και περίπου 5 μηνών για την ολοκλήρωση των εργασιών, καθώς το κτίσμα δεν παρουσιάζει ουσιαστικά προβλήματα. Βάσει αυτών των υπολογισμών, «το Σπίτι του Στρατηγού» θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες περί τα τέλη Οκτωβρίου του 2018.

φωτογραφία: k-tipos