Skip to main content

Κατσέλη: «Προσβλέπω σε πολύ καλύτερες μέρες την άνοιξη του 2010»

Μήνυμα αισιοδοξίας για το 2010 έστειλε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, υπογραμμίζοντας πως η αγορά θα τονωθεί με τα μέτρα ρευστότητας που θα κυρωθούν από τη Βουλή τον Γενάρη.
Μήνυμα αισιοδοξίας για το 2010 έστειλε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη που επισκέφθηκε το μεσημέρι την αγορά της οδού Ερμού συνοδευόμενη από το γενικό γραμματέα Εμπορίου κ. Στέφανο Κομνηνό.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου παράλληλα δηλώνουν σύμφωνοι με τα μέτρα για σύνδεση του αφορολόγητου με αποδείξεις, προστασία των δανειοληπτών και ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και αναφορικά με την αγοραστική κίνηση τονίζουν ότι οι ελπίδες για αναθέρμανση μεταφέρονται στις εκπτώσεις που θα αρχίσουν τον Ιανουάριο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ιδιαίτερα οι πρώτοι μήνες του 2010 θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολοι», δήλωσε μεταξύ άλλων η κα Κατσέλη. «Βρισκόμαστε σε ύφεση, η οικονομική δραστηριότητα είναι πεσμένη, αλλά γι αυτό ενεργοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε: το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μικρά και μεγάλα έργα, πληρώνουμε τις οφειλές του Δημοσίου, κρατάμε τις τιμές χαμηλά, ώστε να στηριχθεί ο καταναλωτής και η αγοραστική του δύναμη. Ας δούμε τον καινούργιο χρόνο με αισιοδοξία. Η αγορά θα τονωθεί με τα μέτρα ρευστότητας που έχουμε προτείνει και περνάνε στη Βουλή το Γενάρη. Προσβλέπω σε πολύ καλύτερες μέρες την άνοιξη του 2010».

Η υπουργός Οικονομίας τόνισε ακόμη: «Είμαστε κοντά στον κόσμο της αγοράς, τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, στηρίζουμε τις προσπάθειές τους αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναθερμανθεί η οικονομία, να τονωθεί η αγορά και το 2010 να είναι ένας καλύτερος χρόνος για όλους».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη σύνδεση του αφορολόγητου με αποδείξεις η κα Κατσέλη ανέφερε ότι είναι ένα καλό μέτρο για όλους, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι εξαγγελίες θα γίνουν από τον υπουργό Οικονομικών. Και σε παρατηρήσεις για το θέμα των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων υπογράμμισε ότι υπάρχει μια δέσμη μέτρων με το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, την ενίσχυση της ρευστότητας κλπ. για την στήριξη των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων τα οποία πρέπει να βλέπουμε συνολικά και όχι αποσπασματικά.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης εκτίμησε ότι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι εφέτος φθηνότερο κατά 13%. Επανέλαβε ότι η ΕΣΕΕ είναι υπέρ των μέτρων για συλλογή αποδείξεων, ζήτησε μάλιστα τα κίνητρα να επεκταθούν σε όλα ανεξαιρέτως τα καταναλωτικά αγαθά, προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να τονωθεί το νόμιμο εμπόριο. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την ενίσχυση της ρευστότητας όπως είπε είναι στη σωστή κατεύθυνση και είναι «απαραίτητο για την αγορά άμεσα».

Αναφορικά με την αγοραστική κίνηση ο κ. Κορκίδης είπε: «Ισχύει το κάθε πέρυσι και καλύτερα», εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι οι χειμερινές εκπτώσεις θα αποτελέσουν σωσίβιο για την αγορά. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η αγορά θα επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, οι εκπτώσεις θα δώσουν στον καταναλωτή άλλη ψυχολογία και θα αναστρέψουμε το αρνητικό κλίμα που υπάρχει σήμερα. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή».