Skip to main content

Κατσέλη: Εθνικό στοίχημα η ανάταξη της οικονομίας

Εθνικό στοίχημα χαρακτήρισε την ανάταξη της οικονομίας η Λ. Κατσέλη, υπογραμμίζοντας πως σε περίπτωση αποτυχίας, «τα παιδιά μας σε 5-10 χρόνια, δε θα βρίσκουν δουλειές». Σπασμωδικές κινήσεις και υπαγο
Για εθνικό στοίχημα αντιστροφής του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και ανάταξης της παραγωγικής δραστηριότητας έκανε λόγο από το βήμα της βουλής η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, υπογραμμίζοντας πως σε περίπτωση αποτυχίας, «τα παιδιά μας σε 5-10 χρόνια, δε θα βρίσκουν δουλειές». Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης το 2010, είναι κατά την κα Κατσέλη, η άμεση στήριξη της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας. Όπως είπε, αυτό θα γίνει κατορθωτό με μέτρα άμεσης απόδοσης, που προωθούνται με νομοθετήματα που έχουν ήδη αρχίσει να κατατίθενται στη Βουλή και αφορούν στη διοχέτευση ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων ή και πληρωμής οφειλών, στην προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και στη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει να άρει την στάση πληρωμών που είχε κηρύξει «για ακατανόητους λόγους» η προηγούμενη κυβέρνηση και που αφορούσαν σε ποσά που ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ. «Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, εξοφλούμε τους ανοιχτούς λογαριασμούς. Ταυτόχρονα, αυξάνουμε κατά 800 εκατ., μέσα στο 2010, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αντιστρέφοντας τη λογική της συνεχούς μείωσής του ως ποσοστό του εθνικού μας εισοδήματος την τελευταία πενταετία. Υλοποιούμε έτσι τη δέσμευσή μας για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στα 10, 3 δισ. ευρώ, πάνω δηλαδή από 4% του ΑΕΠ».

Χ. Παμπούκης: «Δεν έχουν θέση οι υπαγορεύσεις»

«Σπασμωδικές κινήσεις, βεβιασμένες αποφάσεις και μέτρα που λαμβάνονταιυπό το κράτος πανικού, συγχύσεις ηθελημένες ή αθέλητες, υπαγορεύσειςδεν έχουν θέση και δε βοηθούν στην προσπάθεια. Ιστορικά έχειαποδειχθεί ότι σε περιόδους κρίσης οι εν θερμώ αποφάσεις δε φέρνουν ταεπιθυμητά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, κατά την εισήγησή του στη συζήτηση στη βουλή για τον προϋπολογισμό του 2010.

Επιπλέον, επανέλαβε τις δύο προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός, την οικονομική ανασυγκρότηση και τη θεσμική αναμόρφωση, για να επιτευχθεί η έξοδος της χώρας από την πολύπλευρη κρίση, τονίζοντας πως αυτές οι δύο όψεις είναι αλληλένδετες κι αυτή η αλληλεξάρτηση είναι που συνιστά και την ελληνική ιδιοτυπία. «Η κρίση σε μας είναι πολιτειακή και πολιτική. Αυτές οι αξιακές και θεσμικές παθογένειες έφεραν στην 109η θέση την Ελλάδα σε επίπεδο διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Τελούμε σε κρίση θεσμών και αξιών. Τα προβλήματα έχουν βαθιές ρίζες και σχετίζονται με χρόνιες παθογένειες του πολιτικο-οικονομικού συστήματος της χώρας, την πολυνομία, την ανομία» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο κ. Παμπούκης κάλεσε όλες τις δυνάμεις του τόπου να γίνουν συνοδοιπόροι στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την εθνική κρίση. Τόνισε μάλιστα πως η ανάταξη της Οικονομίας θα απαιτήσει χρόνο, ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, βαθιές τομές μα πάνω από όλα ψυχραιμία και καθαρή σκέψη.

 Ο υπουργός, αφού είπε πως αυτή είναι η ώρα που τα άτομα και η κοινωνία θα αποφασίσουν να πουν το «μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι», έθεσε τα πέντε ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν: Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, θέλουμε θεσμική αναμόρφωση και διοικητική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, θέλουμε μια κοινωνία που παράγει και διανέμει δικαιότερα τον πλούτο, διαφάνεια και καθαρούς όρους στο δημόσιο βίο, θέλουμε η πολιτική να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών; «Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα εμείς απαντούμε με ένα μεγάλο ναι. «Ναι, θέλουμε τη μεγάλη αλλαγή. Ναι, θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Ναι, το χρωστάμε στις γενιές των Ελλήνων που θυσίασαν πολλά και στις μελλοντικές γενιές. Θα τα καταφέρουμε αν κάνουμε τη μεγάλη κρίση, μεγάλη ευκαιρία και πιστέψουμε σε αυτό», κατέληξε.