Skip to main content

Κατρούγκαλος: «Όχι» σε τυχοδιωκτισμούς απέναντι στην Άγκυρα

Η δική μας στάση θα πρέπει πάντοτε να είναι ένας συνδυασμός αποφασιστικότητας και ψυχραιμίας, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Με τη συνέχιση της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ εξηγεί την τουρκική νευρικότητα που εκδηλώθηκε και στα Ίμια, ο  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι η σχετική εκτόνωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να οδηγήσει την ελληνική πλευρά σε εφησυχασμό, από τη στιγμή που οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου θα συνεχιστούν.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής πλευράς μετά το περιστατικό στα Ίμια, όπου τουρκική ακταιωρός, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού, προκαλώντας υλικές ζημιές, ο αν. υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε:

«Η δική μας στάση θα πρέπει πάντοτε να είναι ένας συνδυασμός αποφασιστικότητας και ψυχραιμίας, δηλαδή να αποφεύγουμε να κλιμακώνουμε την ένταση, αλλά και να μην αποδεχόμαστε τετελεσμένα γεγονότα» υποστηρίζει μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνοντας ότι το διεθνές δίκαιο στηρίζει απολύτως τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και ακριβώς γι αυτό δεν έχουμε κανέναν λόγο να προχωρούμε σε τυχοδιωκτισμούς, όπως κάνουν πολλοί άλλοι στην περιοχή μας.

Παρατήρησε, δε, πως «η εξέλιξη των γεγονότων στην Κύπρο δείχνει ότι εκεί που κερδίζει κανείς είναι όταν έχει κάνει μία συστηματική διπλωματική προσπάθεια», καθώς «φαίνεται ότι σε έναν τομέα, που ιδιαίτερα είχε επενδύσει -στη ματαίωση των ερευνών- δεν θα τα καταφέρει να πετύχει τον στόχο της η Τουρκία».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis και σχολιάζοντας τη μήνυση που κατέθεσε κατά του Α. Τσίπρα, του Δ. Παπαγγελόπουλου και εισαγγελέων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρά για την εμπλοκή του ονόματός του, έκανε λόγο για προσπάθεια τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών που «φέρνει μνήμες άλλες, κακές, την περίοδο που δικαστικοί σαν τον Σαρτζετάκη ή τον εισαγγελέα Δελαπόρτα, που διερευνούσαν την έρευνα για τη δολοφονία του Λαμπράκη, ήταν θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων --όχι τόσο από το παρακράτος, όσο από τους ανωτέρους τους, τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Παράλληλα, για τη στάση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: «Αν υποθέσουμε ότι είχε δίκαιο ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να είναι βαρύς ο πέλεκυς της κριτικής των δικαστικών απέναντι στους φερόμενους ως παραβάτες του όρκου τους δικαστές. Αν, όμως, δεν συμβαίνει αυτό -όπως νομίζω ότι προφανές είναι ότι δεν συμβαίνει- πρέπει να τους υπερασπίσουν. Η σιγή από την πλευρά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είναι σχεδόν εξίσου προβληματική με την άσκηση της μήνυσης».