Skip to main content

Κατρούγκαλος: Νέα πορεία μετά την έξοδο από τα μνημόνια

Το αναπτυξιακό σχέδιο αποσκοπεί να χαράξει τη νέα πορεία της χώρας μετά την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, τόνισε ο υπουργός.

Στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης εστίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, καθιστώντας αναγκαία την επανεκκίνηση της χώρας, μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

«Το αναπτυξιακό σχέδιο αποσκοπεί να χαράξει τη νέα πορεία της χώρας μετά την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ.

Και συνέχισε: «Η έξοδος από τα μνημόνια δεν σηματοδοτεί την επιστροφή στην περίοδο πριν από το 2010, με τις γνωστές αμαρτίες τόσο του πολιτικού συστήματος όσο και του παραγωγικού μοντέλου της χώρας».

Στο ίδιο πλαίσιο, παράλληλα, επεσήμανε πως «θέλουμε ένα νέο ξεκίνημα με δημοκρατία, αλλά και με οικονομία που να μην απαξιώνει την εργασία, αλλά να βασίζεται σ’ αυτή, και που να προωθεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας».

Εστιάζοντας περαιτέρω στο αναπτυξιακό σχέδιο, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως «ο τρόπος με τον οποίο φανταζόμαστε την ανάπτυξη θέλει να ενσωματώσει το ρόλο της εργασίας και των εργαζομένων στο νέο παραγωγικό μοντέλο».

Ως εκ τούτου, έκανε λόγο για δίκαιη ανάπτυξη που έχει στο κέντρο της προσοχής και του σχεδιασμού τον άνθρωπο και τον εργαζόμενο.

Ερωτηθείς για την έξοδο από τα μνημόνια, κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση θέλει να είναι καθαρή, χωρίς πρόσθετες δεσμεύσεις όρων και αιρεσιμότητας, όπως θα συνεπαγόταν εφόσον επιλεγόταν η λύση της προληπτικής γραμμής στήριξης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Κατρούγκαλος τάχθηκε υπέρ μίας επιλογής, η οποία και θα λύνει το ζήτημα του ονόματος και δεν θα αφήνει ίχνη αλυτρωτισμού.

Καταλήγοντας, έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, ισχυριζόμενος πως η Αθήνα περιμένει από την Άγκυρα να αντιληφθεί ότι η επιθετική της στάση δεν είναι προς όφελος της ίδιας.