Skip to main content

Κατρούγκαλος: Η καθαρή έξοδος θα δώσει νέο ορίζοντα στην οικονομία

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέδειξε τη σημασία του να ενισχυθεί η εξωστρέφεια στη μεταμνημονιακή εποχή, με έμφαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Νέο ορίζοντα στην ελληνική οικονομία και μεγάλο κομμάτι της χαμένης δημοκρατικής κυριαρχίας θα δώσει η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Από το βήμα ενημερωτικής εκδήλωσης του υπουργείου Εξωτερικών για τον στρατηγικό συνδυασμό και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως η συγκυρία είναι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ευνοϊκή, όχι μόνο λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών δεικτών, αλλά και γιατί κατευθυνόμαστε τον Αύγουστο σε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα. Σημείωσε πως οι εξελίξεις όχι μόνο θα επιβεβαιώσουν ξανά τη δυνατότητα προσδιορισμού των εργαλείων οικονομικής πολιτικής της χώρας, αλλά σε συνδυασμό με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα δώσουν νέες προοπτικές στην ελληνική οικονομία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος ανέδειξε τη σημασία του να ενισχυθεί η εξωστρέφεια στη μεταμνημονιακή εποχή, με έμφαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας. Υπενθύμισε ότι οι ελληνικές εξαγωγές το 2017 παρουσίασαν αύξηση κατά 13% σε σύγκριση με το 2016 και υπογράμμισε πως με την έξοδο από τα μνημόνια απαιτείται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στα πλεονεκτήματα της χώρα μας, όπως η γεωγραφική της θέση, η βιοποικιλότητα των αγροτικών της προϊόντων, το πολύ καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό της, αλλά ταυτόχρονα και η στροφή στην καινοτομία και τη γνώση.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των βημάτων μεταξύ των φορέων της Πολιτείας, αλλά και μεταξύ του κράτους με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Υπογράμμισε δε πως η Ελλάδα πέρα από τις παραδοσιακές αγορές (ΕΕ και αραβικές χώρες), πρέπει να εντάξει στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό το μεγάλο άνοιγμα της Κίνας, αλλά και να απευθυνθεί σε αγορές που μέχρι σήμερα θεωρούνταν μακρινές, όπως τις ανερχόμενες οικονομίες στη Νότια Αμερική.