Skip to main content

Κατρούγκαλος: Δεν γνωρίζω πότε θα κλείσει η αξιολόγηση

Εάν δεν γνωρίζουμε τι θα αποφασίσει το ΔΝΤ δεν μπορώ να σας πω πότε θα κλείσει η αξιολόγηση, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Τη διαφοροποίηση στο εσωτερικό των κοινωνιών των χωρών της ΕΕ, αλλά και των κρατών μεταξύ τους, υπογράμμισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού /Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9Fm", ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Γιώργος Κατρούγκαλος, και σημείωσε ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να συνεχίσει έτσι.

"Η ίδια η Ευρώπη βρίσκεται σε μια υπαρξιακή στιγμή (..) οι πολίτες παντού στην Ευρώπη θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απονομιμοποιηθεί, βρίσκεται μακριά από τις αξίες της" υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος και εκτίμησε ότι για τον λόγο αυτό οι επικείμενες εκλογές αποκτούν σημαντική υπαρξιακή αξία καθώς η θα οδηγήσουν σε προοδευτικές πολιτικές ή στο εθνικιστικό παρελθόν.

Ερωτηθείς για την αξιολόγηση και την επιμονή του ΔΝΤ με τα εργασιακά απάντησε στο "Πρακτορείο 104,9Fm", "Η διαπραγμάτευση θα είχε κλείσει εάν είχαμε να διαπραγματευτούμε μόνο με τους Ευρωπαίους, είναι το ΔΝΤ που δεν το επιτρέπει. Εμείς ζητούμε για τα εργασιακά ότι προβλέπεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο" τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συζήτηση είπε: "Ο πρωθυπουργός προκάλεσε τον Κ.Μητσοτάκη να μας πει τι θα έκανε, αν και ο πρόεδρος της ΝΔ είχε κάνει λόγο από τη ΔΕΘ, για μείωση δαπανών κάτι που σημαίνει περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία και διαρθρωτικές αλλαγές όπως τις εννοεί το ΔΝΤ, δηλαδή απελευθέρωση απολύσεων και συνδικαλιστικός νόμος. Στην πραγματικότητα, η ΝΔ έχει στο νου της, την πλήρη συνθηκολόγηση με τις σκληρές θέσεις του Ταμείου". Καταλήγοντας πάντως στην τοποθέτηση του είπε, ότι "πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση αλλά όχι με υποχωρήσεις σε θέματα αρχής, δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους εργαζόμενους να κάνουν και άλλες θυσίες".

Ο κ. Κατρούγκαλος δεν έθεσε το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης καθώς, όπως εκτίμησε, "εξαρτάται πλέον από τις θέσεις του νέου Αμερικανού Προέδρου Τράμπ".

"Εάν δεν γνωρίζουμε τι θα αποφασίσει το ΔΝΤ δεν μπορώ να σας πω πότε θα κλείσει η αξιολόγηση" σημείωσε και υπογράμμισε ότι το θέμα πλέον έχει να κάνει με πολιτικές επιλογές.

Ερωτηθείς για την προκλητική στάση των Τούρκων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, είπε ότι η Ελλάδα έχει πάγια θέση στην εξωτερική της πολιτική. "Δεν διεκδικούμε τίποτα από τη γείτονα, αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα. Είμαστε όμως κατά της κλιμάκωσης της έντασης" υπογράμμισε και τόνισε ότι η Τουρκία ακολουθεί μια σταθερή πολιτική της εξαγωγής των θεμάτων εσωτερικής κατανάλωσης.

Υπογράμμισε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει υποχρεωθεί σε συνθηκολόγηση με τους ακραίους εθνικιστές καθώς έχει μπροστά του ένα κρίσιμο δημοψήφισμα που αφορά στις αυξημένες προεδρικές εξουσίες.