Skip to main content

Κατρούγκαλος: Ακραία εθνικιστική άποψη να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία

Στα συλλαλητήρια πήγαν Έλληνες πατριώτες, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι υπήρξαν ακραίες τοποθετήσεις ομιλητών.

Είναι ακραίες και εθνικιστικές οι απόψεις να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ομιλία του στη Βουλή.

Όπως τόνισε, «στα συλλαλητήρια πήγαν Ελληνες πατριώτες», ενώ πρόσθεσε ότι επιχειρήθηκε να κατευθυνθεί αυτό το συλλαλητήριο σε μια άλλη γραμμή με τις ακραίες τοποθετήσεις ομιλητών.

Ο κ. Κατρούγκαλος, παρόλο που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει μια ενιαία γραμμή στο θέμα του ονοματολογικού, παραδέχθηκε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «έχουν εκφράσει κάποιες άλλες απόψεις». Ωστόσο, επικαλέστηκε τη δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι έχει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ, ζητώντας να κατατεθεί καθαρά η δική της άποψη και αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνάντησή του με τον Βασίλη Λεβέντη, στην οποία είχε ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο περιστατικό με τον εκπρόσωπο της ΟΝΝΕΔ και την ανάρτηση περί «Σκοπιανών πιθήκων» που τον οδήγησε στο πειθαρχικό του κόμματος.

«Ποια είναι η διαπραγματευτική θέση της ΝΔ; Ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση της Βουλής για το Κυπριακό είπε προκειμένου να επικρίνει τον κ. Λεβέντη ότι η εθνική αντιπροσωπεία έχει επίσημη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Μετά άρχισε την στροφή. Έχω ακούσει συγκρουόμενα πράγματα. Ο κ. Κουμουτσάκος θεωρεί και ορθά την σύνθετη ονομασία ως τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Έχω ακούσει όμως και ακραίες – εθνικιστικές απόψεις που δεν επιθυμούν να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία ή παράγωγά της».

Μάλιστα, ο Κ. Κατρούγκαλος εν τη ρύμη του λόγου συμπεριέλαβε στις «ακραίες φωνές» και τους ΑΝΕΛ.

«Αυτά είναι ακραία που τα ακούω από την ΧΑ, τους Ανεξάρτητους... Συγγνώμη την Ένωση Κεντρώων ήθελα να πω και ορισμένους της ΝΔ», ανέφερε.

«Κάνω έκκληση στον πατριωτισμό σας. Σας θεωρώ όλους πατριώτες, προσέξτε πώς θα χειριστείτε αυτό το θέμα. Άλλο να είναι κανείς πατριώτης και άλλο να κάνει τον πατριωτισμό επάγγελμα. Αλλο πατριωτισμός, άλλο πατριδοκαπηλία», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να διχάζετε τον ελληνικό λαό και να αποκαλείτε όσους έχουν μια διαφορετική άποψη από τη δική σας ακραίους», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας.

Και πρόσθεσε: «Να συνέλθετε. Αντί να έρθετε και να παριστάνετε τον τιμητή, θα θέλαμε να έρθετε εδώ και να μας εξηγήσετε όχι τα μυστικά της διπλωματίας αλλά τους στόχους της διαπραγμάτευσης. Σας καλούμε σε αυτές τις κρίσιμες ώρες να επιδείξετε την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα που απαιτείται».

«Εμπρηστική» χαρακτήρισε την ομιλία του κ. Κατρούγκαλου ο Ανδρέας Λοβέρδος και τον κατηγόρησε για αλαζονεία. «Το να μας βρίζετε, το να χαρακτηρίζετε ακραίους τους ανθρώπους που διατύπωσαν μια άλλη γνώμη σημαίνει ότι η αλαζονεία σας έχει φτάσει σε υπέρτατο βαθμό. Έχετε φτάσει σε τέτοιο βαθμό αλαζονείας ώστε να λέτε ότι ένα κόμμα που εκφράζει μια διαφορετική γνώμη σάς αντιμιλάει. Σήμερα κάνατε μια εμπρηστική ομιλία, να συνέλθετε για να βοηθήσετε τη χώρα», δήλωσε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.