Skip to main content

Κατοστάρης: Επενδύουμε συνειδητά στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων

Συνέντευξη του CEO της GK Venture Management Γιώργου Κατοστάρη (MBA) στη Voria.gr για τις νέες δυνατότητες που διανοίγονται για τις ΜμΕ.

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι συμβατικοί χρηματοπιστωτικοί πάροχοι δείχνουν να έχουν περιορίσει σημαντικά την δυνατότητα χρηματοδότησης νέων επιχειρηματικών σχεδίων νεοφυών κυρίως επιχειρήσεων, ιδιωτικοί επενδυτικοί όμιλοι, εισέρχονται δυναμικά στο παιχνίδι, επενδύοντας στη στήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων με ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης και δυνατότητες να κατακτήσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Ο θεσμός της επένδυσης Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Venture Capital), αποτελεί ίσως τη μοναδική επενδυτική πρακτική που εφαρμόζεται και στη χώρα μας, ιδίως την τελευταία 5ετία, συμβάλλοντας ιδιαίτερα στην τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία στην παροχή ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης και ανάπτυξης των επιχειρήσεων, στην  βελτίωση των χρηματοοικονομικών τους δεδομένων και στην επιστροφή τους στην κερδοφορία.

Στην στήριξη υγιών και δυναμικών επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες άντεξαν στην κρίση και παρουσιάζουν συγκεκριμένες προοπτικές ανάπτυξης, επέλεξε να επενδύσει η GK Venture Management χρηματοδοτώντας μέσω ανοικτής πρόσκλησης που απηύθυνε, business plan που θα αφορούν προϋπολογισμό από € 100.000 έως € 1.000.000. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, τα business plan υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: gkvc@gkventuremanagement.com μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2017.

Για τις νέες δυνατότητες και επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μιλά στη Voria.gr ο CEO της GK Venture Management κ. Γιώργος Κατοστάρης (MBA).

Η πρωτοβουλία σας έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία και τον κόσμο του επιχειρείν. Θα συμφωνούσατε ότι αποτελεί μια απάντηση στην κρίση; 

«Σε μια περίοδο αναδιάρθρωσης της οικονομίας και σ΄ένα ρευστό και μεταβαλλόμενο διεθνές και εγχώριο περιβάλλον, θεωρώ ότι οι υγιείς και με συγκεκριμένες προοπτικές ανάπτυξης επιχειρήσεις, θα πρέπει να στηριχθούν. Και να στηριχθούν έμπρακτα. Αυτή είναι μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία. Από επιχειρηματίες για επιχειρηματίες. Ξεκάθαρα. Και μπορεί να εκληφθεί ως μια απάντηση στην ύφεση, τον ανταγωνισμό και την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων. Είναι γνωστά τα προβλήματα επιβίωσης που ανέκυψαν για τις επιχειρήσεις από την επιβολή των capital controls. Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη και αφορά την παροχή κεφαλαίων κίνησης αλλά και κεφαλαίων ανάπτυξης που θεωρώ ότι θα προσδώσουν νέα πνοή και βήμα επανεκκίνησης στις επιχειρήσεις που θα επιλεγούν, οι οποίες είχαν μάλιστα ν΄αντιμετωπίσουν επιπρόσθετα και το αυξημένο κόστος δανεισμού από τις αγορές λόγω του country risk. Η εταιρεία μας παράλληλα παράσχει την τεχνογνωσία ώστε οι επιχειρήσεις να καταφέρουν να επιτύχουν καλύτερες επιδόσεις και να μπορέσουν να επιστρέψουν ξανά σε καθεστώς ανάπτυξης και κερδοφορίας».

Σε ποιους ακριβώς τομείς αφορά η πρωτοβουλία της εταιρείας; 

«Επενδύουμε συνειδητά στην ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και στην ευφυΐα των ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες παρέμειναν αλώβητες στην κρίση, προγραμματίζοντας να επενδύσουμε για το 2017 σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα και στην Κύπρο, μέσω του Venture Management. Σκοπεύουμε να χρηματοδοτήσουμε αξιόλογα επιχειρηματικά projects εταιρειών οι οποίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον με τη συμμετοχή μας στο μετοχικό σχήμα και στη διοίκηση των εταιρειών που μπορεί να είναι είτε νεοφυείς, καινοτόμες και εξωστρεφείς («πράσινη» επιχειρηματικότητα, τουρισμό, κατασκευές, τεχνολογίες αιχμής), είτε υφιστάμενες και καθιερωμένες επιχειρήσεις ή εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας, όπως εκείνος των τροφίμων. Η πρόσκληση είναι ανοικτή και όλες οι προτάσεις που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά θα εξετασθούν με προσοχή από εξειδικευμένα στελέχη της εταιρείας μας με στόχο να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν κάθε επένδυση».

Θεωρείτε ότι ο θεσμός του Venture Management έχει θετικές προοπτικές στη χώρα μας; 

«Η εκτίμησή μου είναι ασφαλώς ναι. Είναι εργαλείο επιτυχίας. Είναι ένα νέο μοντέλο για το επιχειρείν και τρόπος άντλησης κεφαλαίων κίνησης και κεφαλαίων ανάπτυξης ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή που επικρατούν ιδιόμορφες χρηματοοικονομικές συνθήκες ως απόρροια της ύφεσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Στο εξωτερικό ο θεσμός αποτιμάται ως ο υπ΄αριθμόν ένα τρόπος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που τις βοηθά να εκσυγχρονισθούν και να εισέλθουν ξανά σε κερδοφόρες χρήσεις. Στην ελεύθερη οικονομία η αγορά πρέπει να αναπτύσσει μηχανισμούς αυτορρύθμισης και ομαλής λειτουργίας και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Πιστεύω ότι ο θεσμός του Venture Management μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως μια νέα αγορά επενδύσεων και ατμομηχανή στήριξης του επιχειρείν, οικονομικής βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας προϊόντων αλλά ταυτόχρονα και ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά και στη χώρα μας, στην επανεκκίνηση και στη γενικότερη ανάπτυξη και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».