Skip to main content

Διώξεις κατά πανεπιστημιακών του ΠΑΜΑΚ για παράνομες συμβάσεις

Οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημιά άνω των 10 εκ. ευρώ στα οικονομικά του πανεπιστημίου, τη χρονική περίοδο 2008-2014.

Με παραγγελία του εισαγγελέα διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση ασκήθηκε κακουργηματική ποινική δίωξη εις βάρος πανεπιστημιακών για παράνομες συμβάσεις και έξοδα μετακινήσεων, στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Κατηγορούνται για απιστία και άμεση συνέργεια στην απιστία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608- περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.

Η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί σε ειδικό ανακριτή για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης και τη λήψη απολογιών απ΄τους κατηγορούμενους.

Πρόκειται για διατελέσαντες προέδρους αντιπροέδρους, μέλη της επιτροπής ΕΛΚΕ και της Εταιρείας Αξιοποίησης Διαχείρισης Περιουσίας του ΠΑΜΑΚ που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημιά άνω των 10 εκ. ευρώ στα οικονομικά του πανεπιστημίου Μακεδονίας, τη χρονική περίοδο 2008- 2014.

Από την έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων προέκυψε ότι τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του πανεπιστημίου που συμμετείχαν σε ερευνητικά προγράμματα υπέγραφαν αναδρομικές συμβάσεις. Μέσω  ΕΛΚΕ, το ΠΑΜΑΚ πλήρωνε τους πανεπιστημιακούς  καταβάλλοντας αναδρομικά χρήματα για εργασίες που ανέφεραν ότι παρείχαν πριν την πρόσληψη τους και την έναρξη του εκάστοτε ερευνητικού προγράμματος.Το επίδικοχρονικό διάστημα η ζημιά υπολογίστηκε σε 9,7 εκατ. ευρώ.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι καθηγητές και λοιπά μέλη ΔΕΠ λάμβαναν χρήματα ως έξοδα μετακινήσεων που δεν δικαιούνταν καθώς οι μετακινήσεις αυτές (εισιτήρια λεωφορείων, ταχυμεταφορές κ.α) δεν είχαν σχέση με το ερευνητικό έργο, σύμφωνα με τα στοιχεία της προκαταρκτικής εξέτασης. Καταγράφηκαν έξοδα 511.000 ευρώ για μετακινήσεις που πληρώθηκαν ενώ απορρίφθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο.