Skip to main content

Κατηγορώ ΕΕΘ για την απλοποίηση σύστασης επιχειρήσεων

Δριμύ κατηγορώ από το ΕΕΘ ότι η εξαγγελία για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων βρίσκεται στον αέρα, καθώς το Γενικό Εμπορικό Μητρώο δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία, αν και θα έπ
Δριμύ κατηγορώ από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) ότι η εξαγγελία για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων βρίσκεται στον αέρα, καθώς το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία, αν και θα έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί ήδη από τις 17 Σεπτεμβρίου.

Όπως τονίζει το ΕΕΘ, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3853/2010το ΓΕΜΗ, για το οποίο έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ, θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί ήδη από τις 17 Σεπτεμβρίου, προκειμένου οι διαδικασίες σύστασης εμπορικών εταιριών να μειωθούν σε 1 βήμα αντί των 15 και ο απαιτούμενος χρόνος ίδρυσης να περιορισθεί σε 1 ημέρα αντί των 38 ημερών.

Ωστόσο, συνεχίζει το επιμελητήριο, αν και εισήλθαμε στον Οκτώβριο ακόμη τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο θεσπίσθηκε το 2005 με το νόμο 3419/2005, που προέβλεπε η δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης των επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ.

«Το ΕΕΘ εδώ και δύο χρόνια είναι έτοιμο να εφαρμόσει το ΓΕΜΗ και να λειτουργήσει  ως “Υπηρεσία Μιας Στάσης” για τη σύσταση ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιριών. Μπορούμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας ακόμη και μέσω διαδικτύου. Η Πολιτεία από το 2005 δείχνει μια δραματική ολιγωρία. Η ενεργοποίηση του ΓΕΜΗ θα μπορούσε να μειώσει άμεσα κατά 70% το κόστος ίδρυσης μιας επιχείρησης, δίνοντας ένα ισχυρό κίνητρο σε όσους θέλουν να δοκιμαστούν στο επιχειρείν. Σε μια εποχή έντονης οικονομικής  κρίσης και ανεργίας δεν έχουμε την πολυτέλεια να θέτουμε εμπόδια στην επιχειρηματικότητα», αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.

Ο κ. Ζορμπίδης καταγγέλλει ακόμα ότι «σε όλο τον κόσμο ο φυσικός φορέας ίδρυσης και υποστήριξης των επιχειρήσεων είναι τα Επιμελητήρια. Δυστυχώς στην Ελλάδα τα Επιμελητήρια δεν αξιοποιούνται, με αποτέλεσμα την άσκοπη ταλαιπωρία των επαγγελματιών και πολύ περισσότερο των μικρών και πολύ μικρών».