Skip to main content

«Κατηγορώ» Αλμοδόβαρ προς την κουβανική κυβέρνηση

Ο διάσημος Ισπανός κινηματογραφιστής Πέντρο Αλμοδόβαρ υπέγραψε διακήρυξη με την οποία ζητεί την άμεση απελευθέρωση όλων των κουβανών πολιτικών κρατουμένων, έκανε σήμερα γνωστό η εταιρεία El Deseo που
Ο διάσημος Ισπανός κινηματογραφιστής Πέντρο Αλμοδόβαρ υπέγραψε διακήρυξη με την οποία ζητεί την άμεση απελευθέρωση όλων των κουβανών πολιτικών κρατουμένων, έκανε σήμερα γνωστό η εταιρεία El Deseo που κάνει την παραγωγή των ταινιών του.

Ο Αλμοδόβαρ έβαλε χθες την υπογραφή του στη διακήρυξη με τίτλο «Κατηγορώ την κουβανική κυβέρνηση», η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή από ένα ισπανικό μπλογκ και έχει ήδη υπογραφεί από άλλες προσωπικότητες του κόσμου του πολιτισμού, μεταξύ των οποίων ο Ισπανο-περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Γιόσα, και από 5.000 απλούς πολίτες.

Με το μανιφέστο αυτό οι υπογράφοντες ζητούν «την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων από τις κουβανικές φυλακές, το σεβασμό της άσκησης, της προώθησης και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού στον κόσμο».

Καταγγέλλεται ο θάνατος, στις 23 Φεβρουαρίου, του κουβανού διαφωνούντα Ορλάντο Σαπάτα «ο οποίος είχε άδικα φυλακιστεί και βάναυσα βασανιστεί στις καστρικές φυλακές και πέθανε από απεργία πείνας καταγγέλλοντας αυτά τα εγκλήματα και την απουσία των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας από τη χώρα του».

Το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα το θάνατο του Σαπάτα, «ο οποίος μπορούσε να έχει αποφευχθεί». Η καταδίκη προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του κουβανικού κοινοβουλίου και των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Χώρες στις οποίες κυβερνά η αριστερά στη Λατινική Αμερική, όπως η Βραζιλία, η Βολιβία και η Ουρουγουάη, υπερασπίστηκαν στην υπόθεση αυτή την κουβανική κυβέρνηση.