Skip to main content

«Κάτι» μεγάλο τρέχει στην ανατολική Μεσόγειο - Οι εξελίξεις

Η ΕΝΙ ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση να εκδοθούν οι άδειες για να ακολουθήσει επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «6» σε περίπτωση επιτυχούς γεώτρησης.

Μεγάλη κινητικότητα σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στα θαλάσσια ενεργειακά «οικόπεδα» της Κύπρου. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η τελευταία εξέλιξη έρχεται από την ιταλική εταιρία ΕΝΙ.

Η τελευταία, εκτός από τις άδειες για δύο γεωτρήσεις - μία στο οικόπεδο «6» και μία στο «3» - ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση να εκδοθούν ταυτόχρονα και οι άδειες για να ακολουθήσει επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «6» σε περίπτωση επιτυχούς γεώτρησης. Προς το παρόν, η εταιρία τηρεί σιγήν ιχθύος για τους λόγους που βιάζεται, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι μάλλον βρήκε «κάτι» και θέλει να ενεργήσει ακαιριαία.

Την ίδια ώρα, μερικές εκατοντάδες μίλια νοτιότερα, το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ έδωσε άδεια στην ελληνική Energean και στις ινδικές ONGC Videsh, Bharat PetroResources, Indian Oil Corp και Oil India, να κάνουν έρευνες για πετρέλαιο και αέριο σε «οικόπεδα» του στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, για όσους γνωρίζουν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στο όλο εγχείρημα εμπλέκεται και μια ελληνική εταιρία.

Τέλος, λίγο πιο ανατολικά αλλά πάντα στην ίδια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, η Noble Energy προσπαθεί να προωθήσει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τα κοιτάσματα της Κύπρου με τους σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου. Τουλάχιστον, αυτό αναφέρει η ιστοσελίδα Egypt Independent, αν και η Voria.gr σας έχει ενημερώσει σχετικά εδώ και περίπου δέκα μέρες.