Skip to main content

«Κάτι» κινείται στον χώρο των ελληνικών καταθέσεων

Με ποιον τρόπο σκοπεύουν οι τράπεζες να προσελκύσουν καταθέσεις τόσο από σεντούκια όσο και από χρήματα σε λογαριασμούς του εξωτερικού.

Τελικώς, όλα δείχνουν ότι και ο Οκτώβριος θα κινηθεί θετικά ως προς τον δείκτη αύξησης των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό προκύπτει από τις έως τώρα ενδείξεις, οι οποίες, αν επαληθευτούν, θα έρθουν ως συνέχειες του Σεπτεμβρίου, οπότε και πάλι καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις και πιο πριν τον Αύγουστο, πάντα ως προς τα υπόλοιπα των καταθέσεων.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι καθαρές εισροές τον περασμένο μήνα κινήθηκαν στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ, γεγονός που έχει επιτρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδος να μειώσει κι άλλο το πλαφόν χρηματοδότησης μέσω του ELA, το οποίο πλέον διαμορφώνεται σε 32,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η παραπάνω επίδοση καταγράφηκε παρά τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις στα τέλη του μήνα, που πάντα στερούν από τον κλάδο ρευστότητα λόγω των πληρωμών προς την Εφορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο πληρώθηκε όχι μόνο η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, αλλά και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και παρ' όλα αυτά τα υπόλοιπα κινήθηκαν ανοδικά. Σε αυτό συνέβαλε και η αύξηση της χρήσης των πιστωτικών καρτών για την εξόφληση των οφειλών.

Πλέον, το νέο ορόσημο για τις τράπεζες είναι το τέλος της χρονιάς. Μέσω προσφορών προς τους πελάτες τους θα επιδιώξουν την προσέλκυση καταθέσεων τόσο από σεντούκια όσο και από χρήματα που βρίσκονται τοποθετημένα σε λογαριασμούς εκτός Ελλάδος ή σε τίτλους του εξωτερικού.