Skip to main content

Κινητικότητα στα σούπερ μάρκετ και ενέσεις ρευστότητας

Θετικός οιωνός η έναρξη καταβολής οφειλών στους προμηθευτές της Βερόπουλος, χωρίς καθόλου κούρεμα των απαιτήσεων τους...

Κάτι αρχίζει να κινείται στο κομμάτι των σούπερ μάρκετ και των συμφωνιών που έκλεισαν πρόσφατα για τη διάσωση τους. Υπό την έννοια ότι κάποια ρευστότητα έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της στα ταμεία του κλάδου. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Βερόπουλος, η Μetro, ξεκίνησε να πληρώνει προμηθευτές, για να ξαναμπούν εμπορεύματα στα καταστήματα της. Μόλις την περασμένη Παρασκευή καταβλήθηκαν, για τον σκοπό αυτό, 42 εκατ ευρώ!

Το πιο σημαντικό απ’ όλα; Οι προμηθευτές πληρώθηκαν χωρίς καθόλου «κούρεμα» των απαιτήσεων τους, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Όλοι περίμεναν περικοπές της τάξης του 30% και πάνω! Ωστόσο, η μεγάλη έκπληξη έγινε – ευχάριστη, εννοείται – και όλοι όσοι πληρώθηκαν, πήραν τα λεφτά τους στο ακέραιο. Το πιθανότερο δε, είναι ότι κάτι ανάλογο θα γίνει και με τους υπόλοιπους, αν και σε αυτή την περίπτωση ισχύει απολύτως η γνωστή ρήση «ουδένα προ του τέλους μακάριζε». Γεγονός ωστόσο αποτελεί ότι έγινε μια καλή αρχή και αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια. Αφορμές, πάντως, θα υπάρχουν πολλές για να αποδειχθεί τι θα συμβεί στην πράξη.

Για παράδειγμα, έχει ενδιαφέρον τι θα γίνει στην περίπτωση Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου. Κι εκεί, οι προμηθευτές που έχουν λαμβάνειν είναι πολλοί και περιμένουν. Κι εννοείται ότι ο φόβος για ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» είναι παρών.