Skip to main content

«Κάτι» ετοιμάζεται με την ΔΕΗ - Καμπανάκι κινδύνου από Στουρνάρα

Η εταιρεία μένει από ρευστότητα και προς το παρόν δεν διαγράφεται στον ορίζοντα καμία λύση. Αντιθέτως, υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να περιπλακεί.

Για τρίτη φορά, μεσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, χτυπά καμπανάκι κινδύνου για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ).

Η εταιρεία μένει από ρευστότητα και προς το παρόν δεν διαγράφεται στον ορίζοντα καμία λύση. Αντιθέτως, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η κατάσταση να περιπλακεί ακόμα περισσότερο, προς το χειρότερο, αν ληφθεί υπόψη μια ακόμα παράμετρος, η οποία έρχεται να προστεθεί τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, λήγει ένα μεγάλο ομόλογο, που είχε εκδώσει η επιχείρηση, για να αντλήσει ρευστότητα και πρέπει οπωσδήποτε να βρει τα κεφαλαία για να το καλύψει. Μόνο που αυτή τη στιγμή δεν τα έχει και τα αναζητά εναγωνίως.

Κι επειδή ενός κακού δοθέντος μύρια έπονται, σημειώστε και κάτι ακόμα. Η ΔΕΗ απειλειται και με βαρύ πρόστιμο από την DGcomp. Ο λόγος; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποιεί ευρείας έκτασης έρευνα στην ελληνική αγορά ενέργειας για παραβαση των αρχών ανταγωνισμού και όπως είναι γνωστό σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αστειεύεται. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αν τελικώς το πρόστιμο δεν αποφευχθεί, τότε δεν αποκλείεται το πέναλτι να φτάσει και να ξεπεράσει τα 100 εκατ ευρώ!

Σε αυτή την περίπτωση, η ΔΕΗ για να ανταπεξέλθει θα αναγκαστεί να πουλήσει κάποιες από τις μονάδες της. Ήδη,οι ενδιαφερόμενοι έχουν αρχίσει να κάνουν ουρά έξω από τα γραφεία της, καθώς τα νέα διαδίδονται γρήγορα. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφερουν ότι οι πρώτοι Κινέζοι υποψήφιοι την έχουν ...χτυπήσει κιόλας.