Skip to main content

Καθησυχάζει για Ιρλανδία το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θεωρεί πως η Ιρλανδία θα χρειαστεί να ζητήσει οικονομική βοήθεια, υπογράμμισε η εκπρόσωπός του, Κόνι Λοτζ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θεωρεί πως η Ιρλανδία θα χρειαστεί να ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Ταμείο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΔΝΤ με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. «Όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, δεν θεωρούμε ότι θα καταστεί αναγκαία κάποια χρηματοδότηση από το ΔΝΤ», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Κόνι Λοτζ.

«Οι ιρλανδικές αρχές έχουν λάβει θετικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την τραπεζική κρίση. Με τα τελευταία μέτρα πολιτική, οι αρχές συνεχίζουν να προσφέρουν στήριξη στο τραπεζικό σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», πρόσθεσε.

Τις φήμες διέψευσε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπράιαν Λένιχαν νωρίτερα σήμερα. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία αλήθεια σε φήμες για προσφυγή σε εξωτερική βοήθεια», δήλωσε και πρόσθεσε: «Οι φήμες αυτές ακολούθησαν μια εσφαλμένη ερμηνεία ερευνητικής έκθεσης».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας «έδειξε» ως πηγή της φημολογίας σημερινό δημοσίευμα της Irish Independent το οποίο επικαλείται έρευνα της Barclay σύμφωνα με την οποία η χώρα βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να ζητήσει εξωτερική βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για την έκθεση αυτή», σημείωσε. «Αυτό που λέει είναι ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τα σωστά βήματα τη σωστή στιγμή. Σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες στην άντληση χρηματοδότησης, ωστόσο σωστά επισημαίνει κατά την άποψη μου ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στο πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον», υπογράμμισε.

«Στην παρούσα συγκυρία, δεδομένης και της άνετης θέσης σε βραχυπρόθεσμη ρευστότητα η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να προσφύγει σε χρηματοδοτική ενίσχυση από το κοινό ταμείο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ», αναφέρει η  Barclays στην εν λόγω μελέτη.

Ωστόσο, η τράπεζα προσθέτει ότι «εφόσον υλοποιηθούν νέες και απρόβλεπτες απώλειες στον χρηματοοικονομικά κάδο, η ιρλανδική κυβέρνηση ενδεχόμενος να αναγκαστεί να προσφύγει σε εξωτερική βοήθεια».