Skip to main content

Καθυστερεί η Γερμανία να πάρει πρόσφυγες από την Ελλάδα

Το γερμανικό ΥΠΕΞ παραδέχεται ότι καθυστερεί η υλοποίηση δεσμεύσεων της χώρας σχετικά με την μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα

Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα που σχετίζονται με το προσφυγικό. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ του περασμένου Δεκεμβρίου, το Βερολίνο μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει να δεχτεί 28.000 πρόσφυγες που έχουν καταθέσει αίτημα χορήγησης ασύλου, όμως μέχρι τέλος Απριλίου ήταν μόνο 2.423. Οι αριθμοί προέρχονται από το γερμανικό υπουργείο, έπειτα από επερώτηση του κόμματος των Πρασίνων και βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδα Nordwest Zeitung.

Ντροπή για τη Γερμανία

Μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται και στην μετεγκατάσταση από την Ελλάδα, μελών οικογενειών προσφύγων που ζουν στην Γερμανία. Έχουν κατατεθεί πάνω από 5.500 αιτήματα πέρυσι και φέτος, αλλά δεκτά έχουν γίνει 739 πέρυσι και 837 το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών. Η Λουίζε ΄Αμτσμπεργκ, εκπρόσωπος των Πρασίνων σε θέματα προσφυγικής πολιτικής, επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση. «Είναι ντροπιαστικός ο τρόπος που η γερμανική κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει δεσμευτικές αποφάσεις της ΕΕ για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα», είπε. «Παρά το ό,τι είναι σαφές πως οι συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα είναι κρίσιμες, φορτώνει τις ευθύνες της στην Ελλάδα».

Όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, στην Ελλάδα ζουν 55.000 πρόσφυγες εκτός hot spot σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Εντός hot spot ζουν 7.400 πρόσφυγες. Ο αριθμός των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων ανέρχεται στους 2.000. Η ΄Αμντσμπεργκ καταγγέλλει και τη συνεχιζόμενη τακτική της χώρας να διώχνει αιτούντες άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου, εν προκειμένω την Ελλάδα. «Πρόκειται για ομολογία χρεοκοπίας στην προσφυγική πολιτική και προφανώς γίνεται για προεκλογικούς λόγους».

Κανείς χωρίς χαρτιά

Στο μεταξύ ο Βόλφγκανγκ Μπόζμπαχ, υπεύθυνος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος για θέματα εσωτερικής πολιτικής, ζήτησε να απωθούνται στα σύνορα πρόσφυγες που δεν διαθέτουν προσωπικά έγγραφα. «Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να μπει στη χώρα κανείς που δεν έχει ξεκαθαριστεί η ταυτότητα και η εθνικότητά του» δήλωσε στην εφημερίδα die Welt.

«Δεν πρόκειται για  παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο επαναπροώθησης σε χώρα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεδομένου ότι όλες οι γειτονικές μας χώρες είναι ασφαλείς» δικαιολόγησε τη θέση του, που ενδεχομένως να εξοργίσει πολλούς από τους συναδέλφους του στη γερμανική βουλή.

Σύμφωνα με βουλευτές από το κόμμα Die Linke, τους Πράσινους αλλά και πολλούς από το Σοσιαλδημοκρατικό και Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να δέχεται όλους όσους μπαίνουν από τα σύνορά της και ζητούν προστασία, ακόμη και χωρίς χαρτιά.  Ο Β.Μπόζμπαχ διαφωνεί. «Πρέπει να γνωρίζουμε ποιος μπαίνει στη χώρα» επιμένει.

«Δεν χρειαζόμαστε νέους νόμους, αλλά μόνο να εφαρμόζουμε τους υπάρχοντες». Η άποψη του Μπόζμπαχ στηρίζεται στο ό,τι ο τρομοκράτης της χριστουγεννιάτικης αγορά στο Βερολίνο, ο δολοφόνος της φοιτήτριας Μαρία Λ. στο Φράιμπουργκ και οι δράστης στο τραίνο προς το Βίρτσμπουργκ είχαν μπει στη Γερμανία χωρίς χαρτιά.

Welt / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle