Skip to main content

Κάθειρξη σε 4 εφοριακούς για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ

Με 12ετή κάθειρξη καταδικάστηκαν 4 εφοριακοί, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ. Καταδίκη και για 3 ιδιώτες.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Με 12ετή κάθειρξη καταδικάστηκαν 4 εφοριακοί, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ. Κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της "απιστίας με την υπηρεσία στρεφόμενη κατά του δημοσίου κατ' εξακολούθηση", η προϊσταμένη, ένας τμηματάρχης, ο επόπτης κι ένας ελεγκτής της ΔΟΥ Ν.Μουδανιών  Χαλκιδικής.

Άλλος ένας συνάδελφος τους που υπηρέτησε ως ελεγκτής στην ίδια ΔΟΥ, την επίδικη χρονική περίοδο 1998- 2000, αθωώθηκε, λόγω αμφιβολιών.

Η έφεση των καταδικασθέντων είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση των ποινών υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης 10.000 ευρώ.

Το δικαστήριο επίσης καταδίκασε και τρεις ιδιώτες για "ηθική αυτουργία" στην απιστία των εφοριακών, επιβάλλοντας: Ποινές κάθειρξης 15 ετών στον 72χρονο ιδιοκτήτη, 10 ετών στη σύζυγο του και στη διαχειρίστρια της εταιρείας. Η έφεση τους είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα υπό τον όρο της καταβολής 15.000 ευρώ και 5000 ευρώ αντίστοιχα.

Οι τρεις τελευταίοι, για την ίδια υπόθεση, έχουν καταδικαστεί ήδη και για απάτη σε βάρος του δημοσίου, σε πρώτο βαθμό. Άλλο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ισόβια δεσμά στον 72χρονο και κάθειρξη 18 ετών στις δύο γυναίκες που οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τον Αύγουστο 1998 έως τον Οκτώβριο 2000, οι κατηγορούμενοι ιδιώτες υπέβαλλαν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ της εταιρείας, στις οποίες περιελάμβαναν ανύπαρκτες ενδοκοινοτικές παραδόσεις και εξαγωγές, εκδίδοντας αντίστοιχα εικονικά τιμολόγια πώλησης και πλαστές φορτωτικές.

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι εισέπραξαν παράνομα ως επιστροφή ΦΠΑ, το συνολικό ποσόν του 1,5 ευρώ, κατόπιν συμπαιγνίας και άριστης συνεννόησης με του συγκατηγορουμένους εφοριακούς υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ Ν. Μουδανιών.