Skip to main content

Καθημερινή Κύπρου:Η Άγκυρα θέλει λύσεις σε Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά

Συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα και διάσκεψη Γενεύης παρέχουν την ευκαιρία για μια συνολική διευθέτηση διμερών ζητημάτων, λένε τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον των Ελληνοτουρκικών σχέσεων αποδίδει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σε επικείμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, καθώς και στην διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα "Καθημερινή" της Κύπρου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
 
Ο ανταποκριτής της στην Κωνσταντινούπολη, Νίκος Στέλγιας, επικαλούμενος πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις της Άγκυρας στο διπλωματικό πεδίο, αναφέρει ότι κατά την τουρκική θέση "οι συνομιλίες Τουρκίας-Ελλάδας πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στα πλαίσια κάποιων σημαντικών αρχών και στόχων".
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς για τις επαφές της με την ελληνική κυβέρνηση, διότι από την σκοπιά της Άγκυρας, η συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα και η διάσκεψη της Γενεύης "παρέχουν στις δυο πλευρές την ευκαιρία για μια συνολική διευθέτηση των διμερών ζητημάτων και προβλημάτων".

Εξαιτίας των πιεστικών χρονικών περιθωρίων η Άγκυρα δεν αναμένει την άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων. Ωστόσο, αυτό που επιδιώκει η Άγκυρα είναι η ανάπτυξη μιας δυναμικής, που θα ανοίξει τον δρόμο για "την ανάδυση ενός ελληνοτουρκικού συμφώνου σε Κύπρο και Αιγαίο". Για αυτό τον λόγο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Άγκυρα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ένα "συνολικό πάρε-δώσε" στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά.
 
Επίσης, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, η Άγκυρα στο Κυπριακό, υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά ότι "η παραμονή του τουρκικού στρατού στο νησί αποτελεί προϋπόθεση για την λύση".