Skip to main content

Καθιέρωση δημοσιονομικού συνταγματικού κανόνα ζητεί η Μπακογιάννη

Επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς με αφορμή την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, απέστειλε η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Ντόρα Μπακογιάννη, σχετικά με την πρότασή της για την καθιέρωση δ

Επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς με αφορμή την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, απέστειλε η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με την πρότασή της για την καθιέρωση δημοσιονομικού συνταγματικού κανόνα.

Η κ. Μπακογιάννη αφού επισημαίνει ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση η συσσώρευση χρεών και ελλειμμάτων, τονίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αναζήτησης θεσμικών τρόπων προστασίας της ελληνικής κοινωνίας.

«Πιστεύω ότι οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να συζητήσουν, με διάθεση συναίνεσης και συνεννόησης, τη θέσπιση, στο ελληνικό Σύνταγμα, ενός δημοσιονομικού κανόνα, ο οποίος, χωρίς να παρεμποδίζει την άσκηση της μακροοικονομικής πολιτικής, να εξασφαλίζει μεσοπρόθεσμα τη διατήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και την πιστή τήρηση των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων», αναφέρει η κ. Μπακογιάννη.

Σημειώνει επίσης ότι ο συνταγματικός χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη αναθεώρηση δεν εμποδίζει τα κόμματα να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία, που θα τα δεσμεύει διαχρονικά και η οποία θα εφαρμοστεί στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία η πλειοψηφία των ελληνικών δυνάμεων συμφωνεί ότι θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτηρίζει ευεργετική εξέλιξη μια τέτοια συμφωνία για τη δυνατότητα της χώρας να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές και για το ύψος των επιτοκίων.

Τονίζει δε ότι αν επιτευχθεί, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού συμφώνου ανταγωνιστικότητας, θα είμαστε πρωτοπόροι και όχι ουραγοί σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ υπογραμμίζει πως παρόμοια ρύθμιση έχει η ίδια προτείνει από τον περασμένο Μάρτιο.

«Μας συνέβη το αδιανόητο: το έθνος μας σε καιρούς ειρήνης, να φτάσει αλόγιστα στα όρια της καταστροφής. Αυτό δεν επιτρέπεται να ξανασυμβεί. Το Σύνταγμά μας, ως υπέρτατος νόμος, μπορεί να καταστεί και ο υπέρτατος αρωγός για να εξασφαλίσουμε τη σωστή διαχείριση της δημοσιονομικής μας πολιτικής», καταλήγει στην επιστολή της, προς του πολιτικούς αρχηγούς η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας».